Pęczek świeżego tymianku dostrzegłam na osiedlowym targu dość szybko. Pewnie dlatego, że widok sporych gałązek zió,ł związanych niedbale nitką to ciągle u nas rzadkość.   Pojawiają się głównie w doniczkach, egzemplarze pozostawiające wiele do życzenia. A ten uwodził zapachem nawet tych z końca kolejki.  Nie próbowałam mu się oprzeć. Nie zastanawiałam się też, co z nim zrobię. Zawsze mógł przecież wylądować w wazonie:)Przed tym niewdzięcznym rozwiązaniem tymianek uratowała moja koncepcja połączenia go  z ciecierzycą. Okazał się idealnym towarzyszem.

 

Składniki:

  • 1kg ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • papryczka chilli
  • kilka gałązek tymianku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Ciecierzycę opłukać, namoczyć dzień wcześniej, woda ma przykryć ją w całości.  Następnego dnia zagotować w tej wodzie, w której była moczona. Odstawić na kwadrans. Czosnek, chilli  i cebulę  posiekać. Podsmażyć na oliwie. Z ciecierzycy wylać wodę, odcedzić i  zalać ponownie, świeżym wrzątkiem. Wymieszać i dodać tymianek, czosnek i cebulę oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.

Ciecierzca dobra jest też w zimnej wersji

 

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze