
NazwaÅ‚am je domowe, choć równie dobrze mogÅ‚abym – wakacyjne. JadÅ‚am je zawsze latem, ale wczeÅ›niej sama w ogrodzie dziadków musiaÅ‚am nazrywać wiÅ›ni. Tak wiele razy przyglÄ…daÅ‚am siÄ™, jak powstawaÅ‚o, że nawet bez przepisu wiele lat później potrafiÅ‚am odpowiednio poÅ‚aczyć skÅ‚adniki. Å»eby byÅ‚o zupeÅ‚nie, jak dawniej, zrobiÅ‚am do niego kakao. OdtworzyÅ‚am w ten sposób swój dzieciÄ™cy wakacyjny podwieczorek.
Składniki:
- 4 duże jajka lub 5 mniejszych
- pół szklanki cukru
- pół szklanki szklanki oleju
- 2 szklanki mąki szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki wiśni bez pestek
Makę przesiać i wymieszać z proszkiem. Żółtka przelać do naczynia,  a białka ubić, gdy powstanie sztynwa piana dodawać powoli cukier. Żółtka wlać białek. Dodać olej i zmiksować na gładką masę. Do niej dodać mąkę z proszkiem. Blaszkę o wymiarachh 20X24 wysmarować masłem i obsypac bułka tartą. Wyleć na nią ciasto. Piec 40 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
1 Response
marcu says:
Wiśnie są najlepszymi owocami do placka! Fajnie Ci wyszedł ten placuszek.