Dawno u nas nie byÅ‚o sÅ‚odyczy, a przecież to kwintesencja życiowej przyjemnoÅ›ci:) Nadrabiam wiÄ™c niezwÅ‚ocznie propozycjÄ… czerpiÄ…cÄ… z tego, co obecnie najlepsze – soczystych Å›liwek. Rozgrzane mocÄ… piekarnika puszczajÄ… sok, ilość cukru można wiÄ™c bez obaw ograniczyć. JeÅ›li chcecie grzeszyć, to z czekoladowym sosem. Do tego ciasta jest – choć tego na zdjÄ™ciu nie zobaczycie – bardzo przywiÄ…zany:)

Składniki:

  • 300 g mÄ…ki razowej
  • 150 g mÄ…ki pszennej
  • 250 g masÅ‚a
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 Å‚yżki naturalnego jogurtu
  • kilogram Å›liwek

kruszonka:

  • 4 Å‚yżki masÅ‚a
  • 4 Å‚yżki brÄ…zowego cukru
  • 8 Å‚yżek mÄ…ki pszennej

Obie mąki wymieszać, dodać cukier i zagnieść z masłem. Wlać żółtka i jogurt. Wyrobić ciasto, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Zwinąć w kulkę i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozłożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut. W tym czasie umyć i wydrążyć śliwki. Pokroić w ćwiartki. Na ciepłe ciasto wysypać owoce, a na nie kruszonkę. ( wymieszać wszystkie składniki) Piec kolejny kwadrans w 180 stopniach.

Ciasto Å›wietnie smakuje polane gorÄ…cÄ… czekoladÄ…. (50 g gorzkiej czekolady rozpuÅ›cić poÅ‚owie gorÄ…cej Å›mietanki kremówki – 30%)

 

CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze