W dzieciństwie co tydzień pomagałam mamie robić makaron do rosołu. Pamiętam, że miałyśmy ukraińska maszynkę na korbkę, z której wychodziły cienkie nitki makaronu. Ciasto suszyło się dosłownie wszędzie i cała produkcja była coniedzielnym rytuałem :)
Później nastaÅ‚ czas kolorowych opakowaÅ„, gotowych makaronów i tradycja wygasÅ‚a… ale odżyÅ‚a :) Zrobienie makaronu jest nadal Å‚atwe, a rezultat koÅ„cowy w postaci usatysfakcjonowanych kubków smakowych – bezcenny :)
Składniki:
- 2 szklanki mÄ…ki
- 3 jaja
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 10 minut, a następnie zawiń w foli spożywczą i wsadź do lodówki na 20 minut.
Ciasto bardzo cienko rozwaÅ‚kuj. Czynność ta trwa dosyć dÅ‚ugo i wymaga nieco siÅ‚y :) Kiedy jest tak cienkie, ze widać przez nie palce, znaczy że jest już gotowe. Oba brzegi ciasta zwiÅ„ do Å›rodka, później znowu do Å›rodka… i powtarzaj tÄ™ czynność do momentu, gdy obie połówki ciasta dojdÄ… do Å›rodka. Ostrym nożem pokrój zrulowane ciasto w paski o dowolnej gruboÅ›ci (od 5mm do 1cm). Posyp mÄ…kÄ… i zostaw do przeschniÄ™cia.
Gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minut, aby makaron pozostał al dente. Podawaj w ulubionej wersji, u mnie był ze świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Przepis na makaron na podstawie książki „WÅ‚oskie dania makaronowe” Gino D’Acampo