Sok z malin wpisałam na listę do zrobienia już w zeszłym roku. Zimą marzyły mi się krople wlewane do herbaty.  Cierpliwie więc   zbierałam puste butelki i układałam na coraz wyższych półkach w piwnicy. W końcu się przydały. Malinowy sok czeka na chłodne, śnieżne wieczory.

Składniki:

  • 2 kg malin
  • 2 szklanki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • woda

Maliny opłukać. Odrzucić te zepsute. Podzielić na 3 części. Kolejno każdą z nich wrzucać do dużego słoika. Na wierzch każdej wsypać cukier. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2-3 dni. Codziennie potrząstać słoikiem. Gdy owoce puszczą sok, przecedzić je. Sok przelać do garnka, dodać laski cynamonu   i zagotować. Potem gotować jeszcze kwadrans i gorący przelać do wyparzonych butelek. Zakręcić i odstawić.

Sok gotowy jest już po kilku dniach.

 

PrzepisyPrzetwory
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze