Marzyło mi się takie właśnie jesienne ciasto, nieco wilgotne, mocno cynamonowe, niezbyt słodkie. Idealne towarzystwo do gorącej herbaty. Niby nie ma w sobie nic nadzwyczajnego, a jest wyjątkowe. Lubię je piec, bo dodaje uroku październikowej słocie. Jeśli chcecie rozpieścić zmysły i smak jeszcze bardziej, nie zapomnijcie o keksie z bitej śmietany. Ja poszłam w wersję light i skusiłam się jedynie na powidła śliwkowe.
Składniki:
na tortownicę 26 cm:
- 250 g mąki
- 100 g zmielonych migdałów albo orzechów
- 3 łyżki cynamonu
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju
Make przesiać do dużej miski, dodać proszek, sodę, cynamon i cukier. W drugim naczyniu rozrobić jajka, jogurt i olej. Wymieszać tylko do połączenia składników.Gdy będzie jednolita masa, dodać do niej mąkę wymieszaną z dodatkami. Do formy wyłożonej papierem wylać ciasto i piec 40 minut w 175 stopniach.
Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub jeśli dekorujecie bitą śmietaną – płatkami migdałów.
8 komentarzy
whiness says:
Wspaniałe ujęcie :) Wrzosy i kawałek aromatycznego ciasta, jaka piękna to wizja :)
magda says:
cynamonowe wypieki, najlepsze :)
Klaudia says:
aromatyczne i rozkoszne takie
basia says:
Czym najlepiej zmielić orzechy? Wiem że można kupić już zmielone ale czy samemu też je można zmielić?
Sylwia says:
Można. Ja mielę w blenderze, ma taką moc, że tworzy puch:) Funkcję mielenia ma też większość rozbudowanych robotów kuchennych.
basia says:
A mogę wiedzieć jaką moc ma Twój blender? :)
Sylwia says:
600 W
Balderama11 says:
Oj, wygląda bardzo smakowicie, a ja uwielbiam cynamon:)