Marzyło mi się takie właśnie jesienne ciasto, nieco wilgotne, mocno cynamonowe, niezbyt słodkie. Idealne towarzystwo do gorącej herbaty. Niby nie ma w sobie nic nadzwyczajnego, a jest wyjątkowe. Lubię je piec, bo dodaje uroku październikowej słocie. Jeśli chcecie rozpieścić zmysły i smak jeszcze bardziej, nie zapomnijcie o keksie z bitej śmietany. Ja poszłam w wersję light i skusiłam się jedynie na powidła śliwkowe.

 

Składniki:

na tortownicÄ™ 26 cm:

  • 250 g mÄ…ki
  • 100 g zmielonych migdałów albo orzechów
  • 3 Å‚yżki cynamonu
  • 3/4 szklanki brÄ…zowego cukru
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • pół Å‚yżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju

Make przesiać do dużej miski, dodać proszek, sodę, cynamon i cukier. W drugim naczyniu rozrobić jajka, jogurt i olej. Wymieszać tylko do połączenia składników.Gdy będzie jednolita masa, dodać do niej mąkę wymieszaną z dodatkami. Do formy wyłożonej papierem wylać ciasto i piec 40 minut w 175 stopniach.

Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub jeÅ›li dekorujecie bitÄ… Å›mietanÄ… – pÅ‚atkami migdałów.

CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    8 komentarzy

    • Sylwia says:

      Można. Ja mielę w blenderze, ma taką moc, że tworzy puch:) Funkcję mielenia ma też większość rozbudowanych robotów kuchennych.