Kaloryczna, niezdrowa, ciężkostrawna. Takie mity krążą wokół fasolki w tej wersji, zabijajÄ…c caÅ‚kowicie radość z jej smaku. Ponieważ  nie ulegam presji, od czasu do czasu na moim stole pojawia siÄ™ to danie.  Zapamietane z obozów, szkolnych stołówek. DziÄ™ki Å›wieżym zioÅ‚om – tymiankowi i majerankowi nabiera zupeÅ‚nie innego charakteru. Sos jest lżejszy i bardziej aromatyczny.

 

Składniki:

  •  70 dkg fasoli gruby jaÅ›
  • pÄ™czek Å›wieżego tymianku
  • majeranek
  • 3 liÅ›cie laurowe
  • ziele angielskie
  • duża cebula
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • 3 dobrej jakoÅ›ci kieÅ‚basy
  • maÅ‚y sÅ‚oiczek koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • Å‚yżka oliwy do smażenia
  • Å‚yżeczka mÄ…ki

 FasolÄ™ opÅ‚ukać, osuszyć i  zalać zimnÄ… wodÄ…. Moczyć w dużym garnku przez całą noc. NastÄ™pnego dnia zagotować fasolÄ™ w wodzie, w której byÅ‚a moczona. Po 15 minutach od zagotowania odlać wodÄ™ z garnka, a pozostałą w nim fasolÄ™ zalać nowym wrzÄ…tkiem. Gotować do miÄ™kkoÅ›ci. W tym czasie cebulÄ™ i czosnek posiekać i podsmażyć razem z kieÅ‚basÄ…. Dodać liÅ›cie laurowe, ziele, sól, pieprz. Wymieszać. Gdy fasola bÄ™dzie miÄ™kka wrzucić do niej skÅ‚adniki z patelni. Dodać koncentrat pomidorowy, Å›wieże zioÅ‚a – tymianek i majeranek. Zagęścić Å‚yżeczkÄ… mÄ…ki rozrobionej  z wodÄ…. Wmieszać i gotować kolejny kwadrans.

 

Fasola najlepsza jest na drugi dzieÅ„, gdy wszystkie skÅ‚adniki siÄ™ „przegryzÄ…”

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected