
Kaloryczna, niezdrowa, ciężkostrawna. Takie mity krążą wokół fasolki w tej wersji, zabijajÄ…c caÅ‚kowicie radość z jej smaku. Ponieważ nie ulegam presji, od czasu do czasu na moim stole pojawia siÄ™ to danie. Zapamietane z obozów, szkolnych stołówek. DziÄ™ki Å›wieżym zioÅ‚om – tymiankowi i majerankowi nabiera zupeÅ‚nie innego charakteru. Sos jest lżejszy i bardziej aromatyczny.
Składniki:
- Â 70 dkg fasoli gruby jaÅ›
- pęczek świeżego tymianku
- majeranek
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- duża cebula
- 4 zÄ…bki czosnku
- 3 dobrej jakości kiełbasy
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
- łyżka oliwy do smażenia
- łyżeczka mąki
 FasolÄ™ opÅ‚ukać, osuszyć i  zalać zimnÄ… wodÄ…. Moczyć w dużym garnku przez całą noc. NastÄ™pnego dnia zagotować fasolÄ™ w wodzie, w której byÅ‚a moczona. Po 15 minutach od zagotowania odlać wodÄ™ z garnka, a pozostałą w nim fasolÄ™ zalać nowym wrzÄ…tkiem. Gotować do miÄ™kkoÅ›ci. W tym czasie cebulÄ™ i czosnek posiekać i podsmażyć razem z kieÅ‚basÄ…. Dodać liÅ›cie laurowe, ziele, sól, pieprz. Wymieszać. Gdy fasola bÄ™dzie miÄ™kka wrzucić do niej skÅ‚adniki z patelni. Dodać koncentrat pomidorowy, Å›wieże zioÅ‚a – tymianek i majeranek. Zagęścić Å‚yżeczkÄ… mÄ…ki rozrobionej  z wodÄ…. Wmieszać i gotować kolejny kwadrans.
Fasola najlepsza jest na drugi dzieÅ„, gdy wszystkie skÅ‚adniki siÄ™ „przegryzÄ…”
2 komentarze
ilovebakepl says:
Fasola gigant :)
Sylwia says:
Taka najlepsza!