Z tymi ciastkami było tak. Upiekłam kilkadziesiąt, znikały gorące. Przezornie schowałam kilka, by zabrać na drugie śniadanie do pracy. Choć następnego dnia przyjechały ze mną, zupełnie o nich zapomniałam:) Ciastka wróciły do domu, odłożyłam je do wieczornej herbaty. Herbata się parzyła, a ciastka zniknęły. Znalazłam tylko torebkę z okruszkami i winowajcę, który z rozbrajającym uśmiechem wyznał, że były pyszne i kolejnym razem mam zrobić więcej. Robiłam przez kilka następnych dni. I Was zachęcam.

 

Składniki:

  • 120 g masÅ‚a
  • pół szklanki mÄ…ki razowej żytniej
  • pół szklanki mÄ…ki orkiszowej
  • pół szklanki maki pszennej
  • szklanka pÅ‚atków orkiszowych – albo owsianych
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia,
  • pół Å‚yżeczki sody
  • 2 jajka
  • pół szklanki orzechów wÅ‚oskich
  • pół szklanki żurawiny suszonej
  • pół szklanki brÄ…zowego cukru
  • 2Å‚yżki sezamu
  • Å‚yżka miodu

Wszystkie mÄ…ki wymieszać, dodać sodÄ™ i proszek. MasÅ‚o rozetrzeć z cukrem, dodać jajko, rozrobić. MasÄ™ wymieszać z mÄ…kami, do niej dodać miód i pÅ‚atki orkiszowe, na koÅ„cu orzechy i żurawinÄ™. Formować kulki nieco wiÄ™ksze niz orzech wÅ‚oski, ukÅ‚adać na balszce wyÅ‚ożonej papierem i rozgniatać delikatnie dÅ‚oniÄ…. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 – 12 minut.

Po ostygnięciu posmarować miodem i sezamem.

 

 

Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze