Tyle mam pomysłów na słodkości, a najchętniej piekę babeczki.Sprawdzają się za każdym razem i bez problemów znoszą transport. Za to je ubóstwiam:) Te orzechowe wpasowują się w słotny klimat za oknem.Kryją w sobie sporą dawkę energetycznej czekolady. I poprawiają nastrój.

Składniki:

  • szklanka mÄ…ki
  • szklanka zmielonych orzechów wÅ‚oskich
  • pół szklanki orzechów wÅ‚oskich posiekanych
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki brÄ…zowego cukru
  • pół szklanki jogurtu naturanego
  • 2 Å‚yżki mleka
  • 100 g masÅ‚a
  • tabliczka (100g) gorzkiej czekolady – można dodać mlecznÄ…, jeÅ›li wolicie sÅ‚odsze babeczki
  • skórka starta z pomaraÅ„czy

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, powoli dodać jajka i ucierać dalej. Potem dodać jogurt i mleko, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem, wlać do niej masę maślaną. Dodać zmielone orzechy, startą skórkę  i wymieszać. Czekoladę posiekać drobno.Na końcu połączyć z posiekanymi orzechami i czekoladą.

Ciasto nakÅ‚adać Å‚yżkÄ… do foremek na babeczki albo mufinki – do 3/4 wysokoÅ›ci. Na wierzch można wcisnąć kawaÅ‚ki czekolady i orzechów. Piec 20-25 minut w 175 stopniach

MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze