Tyle mam pomysłów na słodkości, a  najchętniej  piekę babeczki.Sprawdzają się za każdym razem i bez problemów znoszą transport. Za to je ubóstwiam:) Te orzechowe wpasowują się w słotny klimat za oknem.Kryją  w sobie sporą dawkę energetycznej czekolady.  I poprawiają nastrój.

Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki jogurtu naturanego
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g masła
  • tabliczka (100g) gorzkiej czekolady – można dodać mleczną, jeśli wolicie słodsze babeczki
  • skórka starta z pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, powoli dodać jajka i ucierać dalej. Potem dodać jogurt i mleko, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem, wlać do niej masę maślaną. Dodać zmielone orzechy, startą skórkę  i wymieszać. Czekoladę posiekać drobno.Na końcu połączyć z posiekanymi orzechami i czekoladą.

Ciasto nakładać łyżką do foremek na babeczki albo mufinki  – do 3/4 wysokości. Na wierzch można  wcisnąć kawałki czekolady i orzechów.  Piec 20-25 minut w 175 stopniach

MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze