
Paella – dziÅ› jedno z najbardziej polecanych hiszpaÅ„skich daÅ„, dawno temu byÅ‚o podstawowym posiÅ‚kiem ubogich mieszkaÅ„ców Walencji. Te pierwsze tradycyjne porcje przyrzÄ…dzano z królikiem. MusiaÅ‚o być sycÄ…co i zdrowo. Teraz w resaturacyjnej hiszpaÅ„skiej  karcie najpopularniejsza jest paella z owocami morza. Trzeba jednak na niÄ… uważać, zdarzajÄ… siÄ™ miejsca, w których jest odgrzewana jest w mikrofalówce, co stanowi niewybaczalnÄ… zbrodniÄ™ na niej. Prawdziwa paella to obowiÄ…zkowa chrupiÄ…ca, nieco przypalona dolna warstwa, smak miÄ™kkiego ryżu przesiÄ…kniÄ™tego bulionem i szczypta morskiej soli. Najlepiej smakuje przygotowywana na specjanej, głębokiej patelni z uchwytami, które trzeba trzymać, by co jakiÅ› czas potrzÄ…sać naczyniem.
Składniki:
- 0,5 biaÅ‚ego ryżu do paelli – do kupienia w hipermarketach ( zwykÅ‚y siÄ™ nie nadaje)
- kilogram owoców morza – najlepsze Å›wieże, ale mogÄ… być też mrożone: krewetki, oÅ›miorniczki, kalamary, omuÅ‚ki
- 2 łyżeczki szafranu
- litr bulionu rybnego
- cytryna
- cebula
- 2 zÄ…bki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
CebulÄ™ posiekać i podsmażyć z czosnkiem na oliwie, dodać opÅ‚ukany ryż, szafran, paprykÄ™ sÅ‚odkÄ…, sól i zalać gorÄ…cym bulionem. Wymieszać dobrze i zagotować na maÅ‚ym ogniu aż ryż bÄ™dzie miÄ™kki – okoÅ‚o 25 minut. Nie wolno mieszać, tylko potrzÄ…sać patelniÄ…, tak by ryż siÄ™ dusiÅ‚. Pięć minut  przed koÅ„cem gotowania dodać owoce morza. Też nie należy mieszać, tylko delikatnie powkÅ‚adać je do ryżu i ponownie potrzÄ…snąć patelniÄ…. Paelle podawać skropionÄ… cytrynÄ….
Paelle można odgrzewać, najlepiej na małym ogniu, uważając, żeby dolna warstwa nie przypaliła się zbytnio.