Pogoda za oknem jest dla mnie najlepszą inspiracją. Skoro pojawił się śnieg, w moim kubku też musiało zrobić się biało. Ta kawa jest przepełniona intesywnymi aromatami, kremowej czekolady i delikatnego kokosa. Jednego i drugiego nie należy żałować. Tylko wtedy będzie smakować. Do kawy polecam ciepły koc i dobrą książkę. Pasują wyśmienicie.

 

Składniki:

  • 2 filiżanki zaparzonej mocnej kawy
  • szklanka śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki mleka
  • 50 g białej czekolady
  • 4  łyżeczki likieru kokosowego lub mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych

Czekoladę posiekać, odłożyć 2 łyżeczeczki, resztę rozpuścić w połowie śmietanki i mleka. Dobrze wymieszać. Dodać likier kokosowy. Pozostała smietankę ubić i wymieszać delikatnie z odłożoną czekoladą. Masę czekoladową wlać do goracej kawy, wymieszać do połączenia składników. Przelać do kubków. Na wierzch każdego wyłożyć łyżkę bitej smietany z czekoldą. Oprószyć posiekanymi płatkami z migdałów

Bitą śmietanę można też udekorować skórką z cytryny lub pomarańczy.

NapojePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy