Namiętnie kolekcjonuję foremki do ciast, ciasteczek, deserów, czekoladek, trufli, cremu brulee i catalana. Są najprzyjemniejszymi pamiątkami z podróży. Najbardziej cieszącymi prezentami. Drobiazgami poprawiającymi mi nastrój. Wyszukuję, kupuję, zbieram, dostaję. I choć miejsce w kuchni mówi co innego, ja nigdy nie mam dość. Jeszcze tak wielu kształtów mi brakuje, kolorów, faktury, wzoru. Przedświąteczny czas jest idealny dla uzupełnienia mojej kolekcji. Sklepy zasypane są  foremkami przeznaczonymi  do bożonarodzeniowych wypieków. Skusiłam się na te, w których upiec można niewielkie rogaliki pachnące migdałami. Takie na jeden kęs, do towarzystwa przy popołudniowej herbacie.

 

Składniki:

  •  420 g mąki
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • pół szklanki posiekanych obranych migdałów
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii albo ziarenka z laski wanilii
  • 1/2 łyżeczeki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru do dekoracji

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier, sól, jajko, masło, wanilię. Wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wymieszać z migdałami. Uformować dwa wałki i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokroić wałki na 3-4 cm kawałki. ( Ja użyłam silikonowych foremek, które wcześniej wysmarowłam masłem ioprószyłam mąką). Rogaliki wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia, oprószoną maką blaszkę. Piekarnik nagrzać do 155 stopni z teromobiegiem (bez do 175)   Piec około 20 minut do zarumienienia.  Po wyjęciu, gdy ostygną, oprószyć cukrem pudrem.

Rogaliki można przechowywać w słoiku lub metalowej puszce do 5 dni. Foremki kupiłam w sklepie Tchibo

CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze

  1. ankawell says:

    uwielbiam migdały…to ciasteczka dla mnie :)
    Taka forma silikonowa bardzo ułatwia pieczenie…
    / Zachęcam Cie do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów…przeczytaj , może uznasz za stosowne i się dołączysz… /