Buraki nie muszą być nudne,starte, skąpane w śmietanie, zagęszczone mąką. Mogą być przystawką, niezobowiązującym dodatkiem do dania głównego, najlepiej drobiu. Polubiłam je w tej pieczonej wersji za słodycz i kruchość, którą uwalniają pod wpływem wysokiej temperatury. Ser dodaje im charakteru.  Smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i zupełnie zimne.

Składniki:

  • 4 duże   najlepiej podłużne buraki
  • cebula szalotka
  • 2 łyżeczki listków mięty
  • łyżka octu
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g sera bryndza
  • sól
  • pieprz

Buraki umyć i gotować 10 minut w wodzie z ocetem. Wyjąć, przestudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą ułożyć połowę listków mięty i posiekaną cebulę. Na nie plastry buraków i znowu cebulę.  Posypać pozostałą  częscią mięty.  Pospolić i popieprzyć. Skropić oliwą i oprószyć połową sera. Wtawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Jeszcze gorące posypać resztą sera.

 

PrzepisyPrzystawkiSałatki
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response