Å»urawina kojarzy mi się nierozerwlanie z grudniowym klimatem. Lubię ją w deserowej wersji, słodkich sosach. Dziś połączyłam ją z sałatą. Duet sprawdza się znakomicie. Podkreślony ostrym smakiem sera pleśniowego, przełamany kremowym delikatnym jogurtem. Sałatka dobra do drobiu, ryb albo tak po prostu, do zjedzenia, bez  specjalnego towarzystwa. Nie jest wymagająca, trzeba raptem wymieszać składniki.

Składniki:

  • sałata rzymska
  • pół szklanki świeżej żurawiny
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 2  szklanki jogurtu
  • 100 g sera pleśniowego
  • sól
  • pieprz

Sałatę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać na małe kawałki. Ser rozdrobnić w jogurcie, dodać sól i pieprz. Å»urawinę opłukać, oszuszyć, przechy rozdrobnić, ale nie ma miazgę. Dodać do sałaty, polać jogurtem z serem, wymieszać tuż przed podaniem.

Można też wykorzystać inne rodzaje sałaty.

PrzepisySałatki
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response