Ta zupa była na naszym bożonarodzeniowym stole zawsze. Okraszona opowieściami babci, która szukała jej smaku w dziecięcej pamięci budziła zdziwienie gości. Kompot z suszu brzmiał znajomo, ale zupa? Niektórym uparcie trudno było taki duet zaakceptować. Ja bez niej nie wyobrażam sobie grudniowych świąt. Przez lata przyglądałam się, jak powstaje, teraz od siebie dodaję nutę cynamonu, wzmacniam ziarnami wanilii i odrobiną kardamonu. Usunęłam z niej  za to słodką śmietanę. Zupa jest bardzo bożonarodzeniowa, pachnie korzennymi przyprawami i najcieplejszym, bo wielopokoleniowym, rodzinnym wspomnieniem.

 

Składniki:

  • 100 g suszonych plasterków jabÅ‚ek
  • 100 g suszonych plasterków gruszek
  • 50 g suszonych Å›liwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 20 g suszonych daktyli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 100 g orzechów wÅ‚oskich
  • skórka starta z jednej pomaraÅ„czy
  • 2 laski cynamonu
  • laska wanilii
  • 5 goździków
  • 3 ziarna kardamonu albo Å‚yżeczka w proszku
  • Å‚yżka miodu
  • 2 Å‚yżki budyniu waniliowego

 

Do dużego garnka wlać przefiltrowanÄ… wodÄ™. Dodać  laski cynamonu, kardamon, waniliÄ™, goździki i plasterki jabÅ‚ka i gruszek. Poczekać aż woda z owocami siÄ™ zagotuje. W tym czasie pokroić w grubÄ… kostkÄ™ Å›liwki, morele, daktyle. Owoce dodać do gotujÄ…cej siÄ™ wody. Wyjąć goździki, cynamon, kardamon i  laskÄ™ wanilii. WaniliÄ™ rozkroić i wydÅ‚ubać ziarenka, które nastÄ™pnie z powrotem wrzucić do garnka. Dobrze wymieszać, a potem pokroić bakalie. Wszystkie czyli –  żurawinÄ™, orzechy i migdaÅ‚y dodać do garnka. Gotować kolejne 10 minut, po tym czasie dosÅ‚odzić miodem. Dla równowagi do zupy wrzucić startÄ… drobno skórkÄ™ z pomaraÅ„czy. Gotować kwadrans, zupa bÄ™dzie coraz gęściejsza. Zostawiać do wystygniÄ™cia. Z letniej zupy odlać szklankÄ™ i wsypać do niej budyÅ„ waniliowy. Dobrze wymieszać. ZupÄ™ ponownie podgrzać, gdy bÄ™dzie gorÄ…ca dodać do niej mieszankÄ™ z budyniem. Wymieszać, gotować ostatnie 5 minut. Zupa powinna być bardzo gÄ™sta, Å›wietna jest gorÄ…ca, jak i zimna.

Zupa dobrze smakuje też zimna.

 

PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze