Zakwas podstawowy krok po kroku

Przez lata myślałam, że do wyhodowania zakwasu potrzeba jakiejś tajemnej wiedzy i unikałam przepisów na chleb na zakwasie. Sama nie wiem, skąd wówczas we mnie takie poczucie, bowiem zrobienie zakwasu nie wymaga specjalnych umiejętności :) Jeśli myślicie podobnie, jak ja kilka lat temu, to jesteście w błędzie. Na początek proponuję Wam najprostszy zakwas, którego się nie odlewa i nie trzeba jakoś szczególnie pilnować. O hydratacji pisać Wam nie będę, bo nie przywiązuję do tego większej wagi. Grunt, że chleb na tym zakwasie zawsze wychodzi :)

Inne zakwasy kolejnym razem :)

Zakwas podstawowy krok po kroku

Składniki:

  • mÄ…ka żytnia razowa (typ 2000)
  • ciepÅ‚a woda
  • 1 Å‚yżka wyciÅ›niÄ™tego soku z pomaraÅ„czy

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w dużym słoiku taką samą ilość mąki żytniej razowej i wody (np. po jednej szklance) oraz łyżkę soku z pomarańczy.
  2. Przykryj słoik lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, np. koło kaloryfera.
  3. Już po 1 dobie zakwas zacznie fermentować, pojawią się pęcherzyki.
  4. Codziennie o tej samej porze (np. rano lub wieczorem) dokarmiaj zakwas, czyli dosypuj taką samą ilość mąki i wody (np. po pół szklanki)
  5. Po 4 dniach zakwas jest gotowy i możesz go użyć do pieczenia chleba
  6. Resztę zakwasu wstaw do lodówki (szczelnie zamknij) i dokarmiaj raz w tygodniu, wystarczy wciągnąc zakwas z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej, dokarmić i kolejnego dnia wstawić do lodówki
  7. Zakwas można również mrozić, po odmrożeniu wystarczy go dokarmić przez 2-3 dni i użyć

Porady:

  • woda powinna być dobrej jakoÅ›ci, ja używam źródlanej, lekko jÄ… podgrzewam
  • zakwas powinien być w temperaturze 24-28 stopni, dlatego stawiam go przy kaloryferze
  • weźcie naprawdÄ™ duży słój, bowiem poczÄ…tkowo użyÅ‚am taki jak na zdjÄ™ciu i kolejnego dnia zakwas wyszedÅ‚ z niego, rozlewajÄ…c siÄ™ na podÅ‚ogÄ™ ;)

Zakwas podstawowy krok po kroku

Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response