Zakwas podstawowy krok po kroku

Przez lata myślałam, że do wyhodowania zakwasu potrzeba jakiejś tajemnej wiedzy i unikałam przepisów na chleb na zakwasie. Sama nie wiem, skąd wówczas we mnie takie poczucie, bowiem zrobienie zakwasu nie wymaga specjalnych umiejętności :) Jeśli myślicie podobnie, jak ja kilka lat temu, to jesteście w błędzie. Na początek proponuję Wam najprostszy zakwas, którego się nie odlewa i nie trzeba jakoś szczególnie pilnować. O hydratacji pisać Wam nie będę, bo nie przywiązuję do tego większej wagi. Grunt, że chleb na tym zakwasie zawsze wychodzi :)

Inne zakwasy kolejnym razem :)

Zakwas podstawowy krok po kroku

Składniki:

  • mąka żytnia razowa (typ 2000)
  • ciepła woda
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w dużym słoiku taką samą ilość mąki żytniej razowej i wody (np. po jednej szklance) oraz łyżkę soku z pomarańczy.
  2. Przykryj słoik lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, np. koło kaloryfera.
  3. Już po 1 dobie zakwas zacznie fermentować, pojawią się pęcherzyki.
  4. Codziennie o tej samej porze (np. rano lub wieczorem) dokarmiaj zakwas, czyli dosypuj taką samą ilość mąki i wody (np. po pół szklanki)
  5. Po 4 dniach zakwas jest gotowy i możesz go użyć do pieczenia chleba
  6. Resztę zakwasu wstaw do lodówki (szczelnie zamknij) i dokarmiaj raz w tygodniu, wystarczy wciągnąc zakwas z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej, dokarmić i kolejnego dnia wstawić do lodówki
  7. Zakwas można również mrozić, po odmrożeniu wystarczy go dokarmić przez 2-3 dni i użyć

Porady:

  • woda powinna być dobrej jakości, ja używam źródlanej, lekko ją podgrzewam
  • zakwas powinien być w temperaturze 24-28 stopni, dlatego stawiam go przy kaloryferze
  • weźcie naprawdę duży słój, bowiem początkowo użyłam taki jak na zdjęciu i kolejnego dnia zakwas wyszedł z niego, rozlewając się na podłogę ;)

Zakwas podstawowy krok po kroku

Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response