Do zrobienia zupy rybnej zainspirował mnie Grzegorz Åapanowski, który podał przepis na zupę rybną z grzybami. Połączenie spodobało mi się na tyle, że musiałam spróbować :) Poza grzybami, moja zupa jest klasyczna, gęsta, z dużymi kawałkami ryb. Chciałam dodać jeszcze krewetki, ale tym razem miałam wyjątkową ochotę po prostu na rybę, zatem krewetki będą następnym razem.
Do przygotowania zupy rybnej używa się głów. W zamrażarce mam zwykle kilka, bowiem zostawiam je, gdy kupuję rybę. Jeśli filetuję rybę na obiad, zostawiam również kręgosłup. W ten sposób nic się nie marnuje i zawsze mam podstawowe składniki do zupy rybnej – dokupuję tylko jedną świeżą.
Składniki (ok. 6 porcji):
- 700g świeżej ryby, tym razem dałam palię alpejską. Dodatkowo dałam kawałek filetu z łososia.
 - garść suszonych grzybów
 - 1 por
 - 2 pietruszki (można dać oczywiście marchewkę, ja nie mogę jej jeść, dlatego nie ma jej w składnikach)
 - 1/2 selera
 - natka pietruszki
 - kilka świeżych liści szałwii
 - sól, pieprz cytrynowy, ziarenka pieprzu białego, gałka muszkatołowa
 
Sposób przygotowania:
- Zalej w miseczce suszone grzyby ciepłą wodą.
 - Rybę oczyść (palia nie ma łusek), umyj i osusz. Obetnij głowę.
 - Wyfiletuj rybę za pomocą ostrego noża (najlepszy byłby specjalny giętki do filetowania, ja z braku takiego używam noża szefa kuchni), rozpoczynając od ogona i przesuwając ostrzem wzdłuż kręgosłupa. Następnie przewróć rybę i powtórz te czynność z drugiej strony. Z filetów odetnij brzuszki (tłusta część).
 - Głowę, kręgosłup i brzuszki zostaw – ugotujesz na nich bulion.
 - Z filetów wyciągnij pozostałe ości za pomocą pincety. Ości od strony brzuszka najlepiej obciąć delikatnie nożem.
 - Połóż filety na desce, skórą do dołu. Ostrym nożem odetnij skórę, dociskając rybę ręką.
 - Pokrój filety w ok. 3 cm paski. Posyp solą i pieprzem cytrynowym.
 - Warzywa umyj i osusz. Pora pokrój w półplasterki, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
 - Zalej kręgosłup, brzuszki i głowy (dałam 5) ok. 2 litrami wody, wsyp ziarenka białego pieprzu. Gotuj bulion przez ok. 40 minut. Po tym czasie przecedź.
 - Dodaj warzywa, pokrojone w paski suszone grzyby i gotuj do miękkości, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
 - Na koniec dodaj pokrojoną rybę oraz posiekaną natkę pietruszki i szałwię. Gotuj tylko tyle, aż ryba nie będzie surowa, ok. 10 minut.
 




1 Response
Marzena says:
Wygląda bardzo smakowicie:-) Ciekawe zestawienie ryb i grzybów:-)