Zupa rybna z grzybami

Do zrobienia zupy rybnej zainspirował mnie Grzegorz Łapanowski,  który podał przepis na zupę rybną z grzybami. Połączenie spodobało mi się na tyle, że musiałam spróbować :) Poza grzybami, moja zupa jest klasyczna, gęsta, z dużymi kawałkami ryb. Chciałam dodać jeszcze krewetki, ale tym razem miałam wyjątkową ochotę po prostu na rybę, zatem krewetki będą następnym razem.

Zupa rybna z grzybami

Do przygotowania zupy rybnej używa się głów. W zamrażarce mam zwykle kilka, bowiem zostawiam je, gdy kupuję rybę. Jeśli filetuję rybę na obiad, zostawiam również kręgosłup. W ten sposób nic się nie marnuje i zawsze mam podstawowe składniki do zupy rybnej – dokupuję tylko jedną świeżą.

Zupa rybna z grzybami

Składniki (ok. 6 porcji):

  • 700g świeżej ryby, tym razem dałam palię alpejską. Dodatkowo dałam kawałek filetu z łososia.
  • garść suszonych grzybów
  • 1 por
  • 2 pietruszki (można dać oczywiście marchewkę, ja nie mogę jej jeść, dlatego nie ma jej w składnikach)
  • 1/2 selera
  • natka pietruszki
  • kilka świeżych liści szałwii
  • sól, pieprz cytrynowy, ziarenka pieprzu białego, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Zalej w miseczce suszone grzyby ciepłą wodą.
  2. Rybę oczyść (palia nie ma łusek), umyj i osusz. Obetnij głowę.
  3. Wyfiletuj rybę za pomocą ostrego noża (najlepszy byłby specjalny giętki do filetowania, ja z braku takiego używam noża szefa kuchni), rozpoczynając od ogona i przesuwając ostrzem wzdłuż kręgosłupa. Następnie przewróć rybę i powtórz te czynność z drugiej strony. Z filetów odetnij brzuszki (tłusta część).
  4. Głowę, kręgosłup i brzuszki zostaw – ugotujesz na nich bulion.
  5.  Z filetów wyciągnij pozostałe ości za pomocą pincety. Ości od strony brzuszka najlepiej obciąć delikatnie nożem.
  6. Połóż filety na desce, skórą do dołu. Ostrym nożem odetnij skórę, dociskając rybę ręką.
  7. Pokrój filety w ok. 3 cm paski. Posyp solą i pieprzem cytrynowym.
  8. Warzywa umyj i osusz. Pora pokrój w półplasterki, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  9. Zalej kręgosłup, brzuszki i głowy (dałam 5) ok. 2 litrami wody, wsyp ziarenka białego pieprzu. Gotuj bulion przez ok. 40 minut. Po tym czasie przecedź.
  10. Dodaj warzywa, pokrojone w paski suszone grzyby i gotuj do miękkości, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  11. Na koniec dodaj pokrojoną rybę oraz posiekaną natkę pietruszki i szałwię. Gotuj tylko tyle, aż ryba nie będzie surowa, ok. 10 minut.

 

Zupa rybna z grzybami

Zupa rybna z grzybami


Ryby i owoce morzaZupy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response