W minionÄ… Å›rodÄ™ Mutikino rozpoczęło cykl „Kino od kuchni„. W ramach tego programu, raz w miesiÄ…cu bÄ™dÄ… wyÅ›wietlane filmy o tematyce kulinarnej i towarzyszyć bÄ™dzie temu dyskusja.

Na pierwszy ogieÅ„ poszedÅ‚ film „Niebo w gÄ™bie” – francuska komedia, którÄ… obejrzaÅ‚am z zaciekawieniem i wielkim smakiem. Tak, do kina nie można przyjść gÅ‚odnym, bowiem film pobudza wszystkie kubki smakowe, a żołądek próbuje przykleić siÄ™ do krÄ™gosÅ‚upa ;)

Niebo w gębie_PLAKAT

Przed filmem, czas umiliÅ‚ Grzegorz PomietÅ‚o, szef restauracji we wrocÅ‚awskim Art Hotelu, który opowiadaÅ‚ o smakach WrocÅ‚awia sprzed stu lat. Kuchnia wrocÅ‚awska to wówczas przede wszystkim ryby – m.in.: sandacz, szczupak, szparagi, perliczki, kapusta, ziemniaki, golonka czy zupa orkiszowa. Opowieść bardzo ciekawa, jednak wg mnie tematycznie Å›rednio dopasowana. WolaÅ‚abym przed filmem „Niebo w gÄ™bie” dowiedzieć siÄ™ wiÄ™cej o tajnikach kuchni francuskiej czy savoir-vivre czy kuchni dyplomatycznej.

Imprezie towarzyszył również konkurs oraz słodki upominek.

Kino od kuchni_5

Sam projekt uważam za strzał w 10 :) Chętnie wezmę udział w następnych jego odcinkach. Kolejne spotkanie w ramach projektu „Kino od kuchni” odbędzie się 24 lipca, w Multikinie w Arkadach Wrocławskich, z pokazem filmu „Zanim noc nas nie rozdzieli”. Ciekawa jestem, jaki temat zostanie poruszony przed filmem :)

image001

Przepisy
Author: Agata

Get Connected