Jeśli spodziewam się gości i zastanawiam się, co słodkiego zrobić, to zwykle decyduję się na kremowy sernik bez spodu, , białą pavlovą lub tort bezowy. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadzała wariacji. Odwiedziny przyjaciół były wystarczająco dobrym pretekstem by w końcu zrobić tort dacquoise z solonymi pistacjami (przełamującymi słodycz), orzechami i daktylami. Tort bezowy w każdej postaci zawsze będzie numerem jeden wśród deserów :)
Jaki jest w smaku tort dacquoise? Nie jem cukru, ale nie potrafiłam się oprzeć i spróbowałam dosłownie kawalątek. Masa przepyszna, do wykorzystania również do tortów biszkoptowych (które dobrze byłoby nasączyć jakimś mocnym alkoholem) w połączeniu z bezą niebo w gębie! I te orzechy dodające wykwintności oraz te solone pistacje kontrastujące ze słodyczą… W takich chwilach żałuję, że nie mogę zjeść choćby całego, pełnowymiarowego kawałka :)
Kombinacji jest wiele, dodatki można dowolnie modyfikować. Wiem, że Sylwia dodała amaretto i niesolone ziemne orzeszki. Obie zgodnie stwierdziłyśmy, że następnym razem dodamy śliwki zamoczone w brandy :) Tak się złożyło, że tort dacquoise robiłyśmy niezależnie w odstępach kilku dni, zdając relację prze telefon. Na koniec jednogłośnie oznajmiłyśmy, że ten tort jest pyszny!
Tym razem zdjęcie bez przekroju w środku, bo zrobione na szybko tuż przed nadejściem gości. Na szczęście jeszcze nie wpadłam w nałóg fotografowania jedzenia w gronie przyjaciół . Nałóg może nie byłby taki zły, patrząc przez pryzmat bloga, jednak nie mam sumienia prosić przyjaciół o taką cierpliwość i czekanie na jedzenie ;) )
Składniki:
na bezę:
- 6 białek
- 250 cukru
- 3 łyżki cukru trzcinowego (lepiej dać muscovado – niestety u mnie się skończył ;))
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
- 10 pokrojonych daktyli
- 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskie, pistacje solone, migdały)
- 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
na krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 250 ml mascarpone
- 150-250 ml masy kajmakowej (gotowej lub gotowanej przez 3 godziny puszki mleka słodzonego skondensowanego, ilość wg upodobania ;))
- 15 pokrojonych daktyli
- 15 dag solonych pistacji grubo pokrojonych
- 3/4 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich i migdałów
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Na papierze do pieczenia (wielkości blachy z piekarnika) narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 22-24 cm. Mi zmieściły się oba na jednej blaszce. Można narysować na dwóch i piec równocześnie, zmieniając raz w ciągu pieczenia miejscami blaszki.
- Ubij białka na sztywno, dodawaj stopniowo 2 rodzaje cukru.
- Dodaj kawę, ocet i pokrojone daktyle i orzechy – wymieszaj szpatułką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny.
- Po upieczeniu, najlepiej zostaw bezy w piekarniku na kilka godzin lub na noc. Wierzch będzie chrupki, środek lekko ciągnący,
- Przygotuj krem: utrzyj mascarpone z masą kajmakową. W drugiej misce ubij na sztywno śmietanę, dodawaj ją po łyżce do masy kajmakowej z mascarpone i ubij do połączenia się składników. Dodaj daktyle, solone pistacje i orzechy (część zostaw do dekoracji) i wszystko wymieszaj.
- Na jedną bezę wyłóż połowę kremu, przykryj drugą bezą i daj pozostały krem.
- Wierzch możesz oprószyć gorzkim kakao (ja dałam pokruszone ciasteczka oreo bo akurat mi zostały) i posypać orzechami.
13 komentarzy
My simple cuisine says:
Zaimponowalas mi ;) Tort wyglada fantastycznie :) Z checia sama bym sie wprosila na kawlake :) Cudo ;)
Inspirowane Smakiem says:
Co za pyszne pyszne połączenie. <3 Idealne!
Aurora says:
Ach, te słone orzeszki :)
Małgosia says:
Absolutnie i niezaprzeczalnie wspaniały :) Zgłodniałam… Pozdrawiam.
gin says:
Wygląda bosko! Z solonymi pistacjami musiał smakować wyjątkowo…
Ja póki co robiłam tylko „klasyczną” wersję, i była pyszna :)
wedelka says:
Boski :)
przepis na omlet says:
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
marta says:
mega extra super fest!
Kasia says:
Witam ,
czy można cukier zastapic fruktzą lub ksylitolem czy beza się ubije ??
Co robisz z zółtkami ??Czy mozna je jakoś przechować na potem ;)
Agata says:
Niestety beza tylko z cukrem :( też nad tym ubolewam bardzo
Z żółtek robię orange curd :)
Magdalena says:
Czym moge zastapic daktyle?
Marta says:
Czy mozna dodać alkohol (np likier kahlua lub coś mocniejszego..)?
Czy krem się nie zwarzy?
ANNA says:
wczoraj upiekłam blaty , dziś zrobie krem. Powiem szczerze, że blaty cieniutkie wyszły z 6 jaj, nie wiem co źle zrobiłam, liczę na to ,że krem się uda i sie zje , ale nie tak efektowny jak na obrazku i przyjęcie gości.