
Moja przygoda z gęsią zaczęła się rok temu na święta Bożego Narodzenia. Tak bardzo chciałam ją przygotować, że udało mi się zdobyć prawdziwą wiejską gęś hodowaną przez rodziców moich znajomych. Taka szczęśliwa, zdrowa gąska. Piekłam ją wówczas w całości, wcześniej marynując przez kilka dób. Wyszła dobra, ale chyba miałam większe oczekiwania ;)
Tym razem spróbowaÅ‚am przyrzÄ…dzić piersi z gÄ™si, w sposób, w jaki robiÄ™ również kacze. Musze przyznać, że wyszÅ‚y pyszne, z chrupiÄ…cÄ… skórkÄ…, delikatnym miÄ™kkim, niewysuszonym miÄ™sem. Gapa jednak ze mnie – bardzo chciaÅ‚am jÄ… jak najszybciej spróbować, wiÄ™c w poÅ›piechu robiÅ‚am zdjÄ™cie, zapominajÄ…c o polaniu gÄ™si sosem malinowym – wybaczcie ;) Sos malinowy na czerwonym winie idealnie pasuje do gÄ™siny, zatem zróbcie go i nie zapomnijcie polać gÄ™si przed konsumpcjÄ….
- 1 podwójna pierś z gęsi (z kością i ze skórą ważyła 1,2 kg)
- sól, pieprz, majeranek
Sos malinowy na czerwonym winie
- 2 łyżki masła
- 100g malin (mogą być też mrożone lub 4 łyżki konfitury z malin)
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka figowego octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Pierś z gęsi umyj i osusz. Ostrym nożem wytnij kość oraz wystający tłuszcz.
- Skórę gęsto ponacinaj w kratkę, mocno natrzyj mięso z dwóch stron solą, pieprzem i majerankiem. Włóż natarte piersi z gęsi do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Na suchÄ… patelniÄ™ połóż piersi od strony skóry i smaż ok. 7 minut. Podczas smażenia odlewaj na bieżąco powstaÅ‚y tÅ‚uszcz. Przewróć pierÅ› na drugÄ… stronÄ™ i smaż 2 minuty. W tym momencie zważyÅ‚am piersi z gÄ™si – ważyÅ‚y już tylko 550g.
- Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia skórą do dołu i piecz 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie polej pierś wytopionym w trakcie pieczenia tłuszczem.
- WyciÄ…gnij piersi z gÄ™si i daj im odpocząć przez 5-10minut. Po tym czasie pokrój w ukoÅ›ne plasterki – miÄ™so powinno być w Å›rodku różowe.
- W miÄ™dzyczasie przygotuj sos: w rondlu rozgrzej masÅ‚o, dodaj maliny (lub konfiturÄ™ z malin), czerwone wino i ocet i zredukuj sos – potrwa to ok. 25 minut. Możesz dosÅ‚odzić do smaku miodem i doprawić pieprzem. Sos przetrzyj przez sitko, aby pozbyć siÄ™ ziarenek z malin. Polej sosem pokrojone piersi z gÄ™si.
Rady
- Pamiętaj, aby piersi z gęsi położyć na zimną patelnię od strony skóry. Dzięki temu, że położycie ją na zimną patelnię, tłuszcz się wytopi a skórka będzie chrupiąca.
- Podczas smażenia zlewaj powstały tłuszcz, dzięki temu skóra będzie chrupiąca.
- Wycięta kość z piersi zachowaj do gotowania rosołu.
- Wycięty tłuszcz przetop. Gęsi smalec możesz przechowywać bardzo długo w lodówce. Pamiętaj, że to cenne źródło
jednonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, które obniżajÄ… poziom „zÅ‚ego” cholesterolu.
9 komentarzy
mis yogi says:
trafiłem tutaj przez przypadek, ale bardzo mnie to cieszy bo już nie mogę się doczekać kiedy tego spróbuje ;) pozdrawiam
anna says:
czy ocet balsamoczny figowy można czymś zastapic..?
czy zwykły balsamiczny sie nadaje..?gdzie ew mozna taki kupic?
:)
ale mi burczy w brzuchu!
Agata says:
Tak, może być oczywiście zwykły :)
Smakowe kremy balsamiczne (np. figowy, gruszkowy) można czasem spotkać w Lidlu, jak jest oferta „de lux”
maira says:
rzeczywiście bardzo smakowicie wygląda :)
mam tylko pytanie jakie to czerwone wino użyć ?
pozdrawiam
Agata says:
użyłam czerwonego wytrawnego, wystarczy jakieś zwykłe, szkoda marnować drogiego w ten sposób ;)
Kasia says:
Przepis jako jeden z wielu mnie zaciekawił i nie myliłam się piersi wyszły bajecznie dobre .Polecam
lecę do innych przepisów :)
Zbyszek says:
punkt 2 przepisu : nastaw piekarnik na 180 stopni,
punkt 3 przepisu : wstaw gęś do lodówki na 12 godz.
Szkoda prÄ…du !
Ale przepis jutro wypróbuję
Pozdrawiam
Agata says:
Dziękuję za czujność, poprawiłam :) Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
Jurski says:
Zakupiłem wczoraj pierś. W najbliższych dniach wypróbuję przepis :)