Pierś z gęsi z sosem malinowym na czerwonym winie

Moja przygoda z gęsią zaczęła się rok temu na święta Bożego Narodzenia. Tak bardzo chciałam ją przygotować, że udało mi się zdobyć prawdziwą wiejską gęś hodowaną przez rodziców moich znajomych. Taka szczęśliwa, zdrowa gąska. Piekłam ją wówczas w całości, wcześniej marynując przez kilka dób. Wyszła dobra, ale chyba miałam większe oczekiwania ;)

Pierś z gęsi z sosem malinowym na czerwonym winie

Tym razem spróbowałam przyrządzić piersi z gęsi, w sposób, w jaki robię również kacze. Musze przyznać, że wyszły pyszne, z chrupiącą skórką, delikatnym miękkim, niewysuszonym mięsem. Gapa jednak ze mnie – bardzo chciałam ją jak najszybciej spróbować, więc w pośpiechu robiłam zdjęcie, zapominając o polaniu gęsi sosem malinowym – wybaczcie ;) Sos malinowy na czerwonym winie idealnie pasuje do gęsiny, zatem zróbcie go i nie zapomnijcie polać gęsi przed konsumpcją.

Pierś z gęsi z sosem malinowym na czerwonym winieSkładniki (na 3 porcje):

  • 1 podwójna pierś z gęsi (z kością i ze skórą ważyła 1,2 kg)
  • sól, pieprz, majeranek

Sos malinowy na czerwonym winie

  • 2 łyżki masła
  • 100g  malin (mogą być też mrożone lub 4 łyżki konfitury z malin)
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka figowego octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z gęsi umyj i osusz. Ostrym nożem wytnij kość oraz wystający tłuszcz.
  2. Skórę gęsto ponacinaj w kratkę, mocno natrzyj mięso z dwóch stron solą, pieprzem  i majerankiem. Włóż natarte piersi z gęsi do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  3. Na suchą patelnię połóż piersi od strony skóry i smaż ok. 7 minut. Podczas smażenia odlewaj na bieżąco powstały tłuszcz. Przewróć pierś na drugą stronę i smaż 2 minuty. W tym momencie zważyłam piersi z gęsi – ważyły już tylko 550g.
  4. Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia skórą do dołu i piecz 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie polej pierś wytopionym w trakcie pieczenia tłuszczem.
  5. Wyciągnij piersi z gęsi i daj im odpocząć przez 5-10minut. Po tym czasie pokrój w ukośne plasterki – mięso powinno być w środku różowe.
  6. W międzyczasie przygotuj sos: w rondlu rozgrzej masło, dodaj maliny (lub konfiturę z malin), czerwone wino i ocet i zredukuj sos – potrwa to ok. 25 minut. Możesz dosłodzić do smaku miodem i doprawić pieprzem. Sos przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ziarenek z malin. Polej sosem pokrojone piersi z gęsi.

Rady

  • Pamiętaj, aby piersi z gęsi położyć na zimną patelnię od strony skóry. Dzięki temu, że położycie ją na zimną patelnię, tłuszcz się wytopi a skórka będzie chrupiąca.
  • Podczas smażenia zlewaj powstały tłuszcz, dzięki temu skóra będzie chrupiąca.
  • Wycięta kość z piersi zachowaj do gotowania rosołu.
  • Wycięty tłuszcz przetop. Gęsi smalec możesz przechowywać bardzo długo w lodówce. Pamiętaj, że to cenne źródło
    jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu.

Pierś z gęsi z sosem malinowym na czerwonym winie


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    9 komentarzy

  1. anna says:

    czy ocet balsamoczny figowy można czymś zastapic..?
    czy zwykły balsamiczny sie nadaje..?gdzie ew mozna taki kupic?
    :)
    ale mi burczy w brzuchu!

    • Agata says:

      Tak, może być oczywiście zwykły :)
      Smakowe kremy balsamiczne (np. figowy, gruszkowy) można czasem spotkać w Lidlu, jak jest oferta „de lux”

  2. Kasia says:

    Przepis jako jeden z wielu mnie zaciekawił i nie myliłam się piersi wyszły bajecznie dobre .Polecam
    lecę do innych przepisów :)

  3. Zbyszek says:

    punkt 2 przepisu : nastaw piekarnik na 180 stopni,
    punkt 3 przepisu : wstaw gęś do lodówki na 12 godz.
    Szkoda prądu !
    Ale przepis jutro wypróbuję
    Pozdrawiam