Pierś z gęsi z sosem malinowym na czerwonym winie

Moja przygoda z gęsią zaczęła się rok temu na święta Bożego Narodzenia. Tak bardzo chciałam ją przygotować, że udało mi się zdobyć prawdziwą wiejską gęś hodowaną przez rodziców moich znajomych. Taka szczęśliwa, zdrowa gąska. Piekłam ją wówczas w całości, wcześniej marynując przez kilka dób. Wyszła dobra, ale chyba miałam większe oczekiwania ;)

Pierś z gęsi z sosem malinowym na czerwonym winie

Tym razem spróbowaÅ‚am przyrzÄ…dzić piersi z gÄ™si, w sposób, w jaki robiÄ™ również kacze. Musze przyznać, że wyszÅ‚y pyszne, z chrupiÄ…cÄ… skórkÄ…, delikatnym miÄ™kkim, niewysuszonym miÄ™sem. Gapa jednak ze mnie – bardzo chciaÅ‚am jÄ… jak najszybciej spróbować, wiÄ™c w poÅ›piechu robiÅ‚am zdjÄ™cie, zapominajÄ…c o polaniu gÄ™si sosem malinowym – wybaczcie ;) Sos malinowy na czerwonym winie idealnie pasuje do gÄ™siny, zatem zróbcie go i nie zapomnijcie polać gÄ™si przed konsumpcjÄ….

Pierś z gęsi z sosem malinowym na czerwonym winieSkładniki (na 3 porcje):

  • 1 podwójna pierÅ› z gÄ™si (z koÅ›ciÄ… i ze skórÄ… ważyÅ‚a 1,2 kg)
  • sól, pieprz, majeranek

Sos malinowy na czerwonym winie

  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 100g  malin (mogÄ… być też mrożone lub 4 Å‚yżki konfitury z malin)
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1 Å‚yżka figowego octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z gęsi umyj i osusz. Ostrym nożem wytnij kość oraz wystający tłuszcz.
  2. Skórę gęsto ponacinaj w kratkę, mocno natrzyj mięso z dwóch stron solą, pieprzem  i majerankiem. Włóż natarte piersi z gęsi do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  3. Na suchÄ… patelniÄ™ połóż piersi od strony skóry i smaż ok. 7 minut. Podczas smażenia odlewaj na bieżąco powstaÅ‚y tÅ‚uszcz. Przewróć pierÅ› na drugÄ… stronÄ™ i smaż 2 minuty. W tym momencie zważyÅ‚am piersi z gÄ™si – ważyÅ‚y już tylko 550g.
  4. Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia skórą do dołu i piecz 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie polej pierś wytopionym w trakcie pieczenia tłuszczem.
  5. WyciÄ…gnij piersi z gÄ™si i daj im odpocząć przez 5-10minut. Po tym czasie pokrój w ukoÅ›ne plasterki – miÄ™so powinno być w Å›rodku różowe.
  6. W miÄ™dzyczasie przygotuj sos: w rondlu rozgrzej masÅ‚o, dodaj maliny (lub konfiturÄ™ z malin), czerwone wino i ocet i zredukuj sos – potrwa to ok. 25 minut. Możesz dosÅ‚odzić do smaku miodem i doprawić pieprzem. Sos przetrzyj przez sitko, aby pozbyć siÄ™ ziarenek z malin. Polej sosem pokrojone piersi z gÄ™si.

Rady

  • PamiÄ™taj, aby piersi z gÄ™si poÅ‚ożyć na zimnÄ… patelniÄ™ od strony skóry. DziÄ™ki temu, że poÅ‚ożycie jÄ… na zimnÄ… patelniÄ™, tÅ‚uszcz siÄ™ wytopi a skórka bÄ™dzie chrupiÄ…ca.
  • Podczas smażenia zlewaj powstaÅ‚y tÅ‚uszcz, dziÄ™ki temu skóra bÄ™dzie chrupiÄ…ca.
  • WyciÄ™ta kość z piersi zachowaj do gotowania rosoÅ‚u.
  • WyciÄ™ty tÅ‚uszcz przetop. GÄ™si smalec możesz przechowywać bardzo dÅ‚ugo w lodówce. PamiÄ™taj, że to cenne źródÅ‚o
    jednonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, które obniżajÄ… poziom „zÅ‚ego” cholesterolu.

Pierś z gęsi z sosem malinowym na czerwonym winie


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    9 komentarzy

  1. anna says:

    czy ocet balsamoczny figowy można czymś zastapic..?
    czy zwykły balsamiczny sie nadaje..?gdzie ew mozna taki kupic?
    :)
    ale mi burczy w brzuchu!

    • Agata says:

      Tak, może być oczywiście zwykły :)
      Smakowe kremy balsamiczne (np. figowy, gruszkowy) można czasem spotkać w Lidlu, jak jest oferta „de lux”

  2. Kasia says:

    Przepis jako jeden z wielu mnie zaciekawił i nie myliłam się piersi wyszły bajecznie dobre .Polecam
    lecę do innych przepisów :)

  3. Zbyszek says:

    punkt 2 przepisu : nastaw piekarnik na 180 stopni,
    punkt 3 przepisu : wstaw gęś do lodówki na 12 godz.
    Szkoda prÄ…du !
    Ale przepis jutro wypróbuję
    Pozdrawiam