Obłędne! To jedno słowo oddaje całe bogactwo tych pozornie zwyczajnych ciasteczek. Do jednej porcji trafia aż  pięć tabliczek  czekolady. Ja najbardziej lubię je bez zakłóceń, z gorzką, którą zawiera co najmniej 70 procent kakao. Ale można wmieszać do nich i mleczną i białą. Według upodobań i potrzeb.

mocno czekoladowe ciastka

Na pewno sprawdzą się na świątecznym stole. Popijane gorącą herbatą tuż po zimowym spacerze. Można je też uroczo zapakować, obwiązać delikatnie czerwoną wstążką i dołączyć do bożonarodzeniowych życzeń.

mocno czekoladowe ciastka

Składniki:

  • 250 g gorzkiej ( lub mlecznej) czekolady do rozpuszczenia
  • 250 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady posiekanej w kosteczkę ( można pomieszać wszystkie)
  • 60 g masła
  • 130 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub pasty z wanilii

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Przestudzić. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać powoli roztopioną czekoladę. Delikatnie wmieszać do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać do masy czekoladowej. Wmieszać ( można mikserem na niewielkich obrotach). Na końcu dodać posiekaną czekoladą.

Na blachach do pieczenia wyłożyć papier i łyżką nakładać niewielkie ilości ciasta. Trzeba zostawić między nimi odstępy, bo ciastka się nieco rozpłyną. Piec w 180 stopniach przez 12-15 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu odstawić blaszki na 5 minut do wystygnięcia.

mocno czekoladowe ciastka

Ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem, ale moim zdaniem lepsze są bez niego.

mocno czekoladowe ciastka

Przepis z moimi modyfikacjami z książki Czekolada Carli Bardi

 

 


Boże NarodzenieCiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze