Byłam pewna, że w dzieciństwie jadłam bażanta. Mama jednak pozbawiła mnie tych złudzeń ;) Wychodzi na to, że zarówno po raz pierwszy go jadłam, jak i robiłam. Nie mam zatem porównania do innego wykonania ;) Mam jednak porównanie do drobiu wszelakiego: kurczaki, kury, koguty, indyki, kaczki, gęsi, perliczki, a w dzieciństwie gołębie (dziadek hodował). I muszę przyznać, że mięso bażanta jest najbardziej „dzikie”, wyraziste w smaku. Dla mnie zdecydowanie lepsze od gęsi. Nie dziwię się, dlaczego bażant królował na polskich, królewskich stołach. jest pyszny. Idealny na świąteczny, elegancki obiad.
Myśl o bażancie pojawiła się rok temu, kiedy kolega obiecał mi go upolować. Do tej pory nie zobaczyłam jednak tego bażanta ;) Z pomocą przyszedł za to drugi kolega, który poinformował mnie, gdzie są bażanty. W rezultacie upolowałam bażanta w Lidlu :) Można również go kupić w Selgrosie.
Bażant ma bardzo chude mięso, dlatego koniecznie trzeba go obłożyć słoniną. Nie chciałam przesadzić z przyprawami, użyłam klasyczne z polskiej kuchni :) I to był dobry wybór.
Zastanawiałam się, jaki sos do tego podać. nieskromnie powiem, że wybór był słuszny. Sos na bazie suszonych śliwek, czerwonego wina, cebuli i cynamonu, to dobry sos do mięsa, nie tylko od święta :) Pasuje do kaczki, wołowiny oraz schabu.
Składniki (na 3 duże lub 4 małe porcje):
- 1 bażant (o wadze 900g)
- kilka plastrów słoniny (50g)
- sól, pieprz
- suszony cząber – około 1/2 łyżeczki
- 5 owoców jałowca
- pół łyżeczki nasion kolendry
- świeżo starta gałka muszkatołowa – nie za dużo
Składniki na sos śliwkowy z czerwonym winem do mięs:
- 130g musu z suszonych śliwek (możecie kupić gotowy Gerbera od 5-go miesiąca życia ;) lub namoczyć suszone śliwki, a następnie zmiksować je blenderem)
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka kremu balsamicznego (dałam figowy)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Bażanta umyj i osusz. W razie potrzeby pęsetą wyrwij resztki piór.
- Ptaka dobrze natrzyj solą, również od wewnątrz. W moździerzu utłucz ziarna jałowca i kolendry i pieprzu. Zetrzyj nieco gałki muszkatołowej, dodaj cząber. Całość wymieszaj i natrzyj bażanta.
- Słoninę pokrój w cienkie paski i obłóż nią bażanta.
- Piecz bażanta w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym przez ok. 1-1,5 godziny w 200 stopniach bez przykrycia, aby słonina się ładnie wytopiła. W międzyczasie podlewaj kilkakrotnie bażanta wytopionym podczas pieczenia tłuszczem.
- Przygotuj sos śliwkowy na czerwonym winie do mięsa:
- Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle. Dodaj mus śliwkowy, zalej winem i dopraw octem balsamicznym, solą, pieprzem i cynamonem. Ogrzej do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji. Ten sos, dzięki musowi śliwowemu, jest gęsty :) Dla mnie nie wymaga on już żadnych dodatków, ale jak będzie dla Was zbyt kwaśny, możecie dosłodzić miodem (wiele zależy bowiem od Waszego smaku i wina, jakie dodacie).
- Pieczonego bażanta podawaj z sosem śliwkowym na czerwonym winie.