
ByÅ‚am pewna, że w dzieciÅ„stwie jadÅ‚am bażanta. Mama jednak pozbawiÅ‚a mnie tych zÅ‚udzeÅ„ ;) Wychodzi na to, że zarówno po raz pierwszy go jadÅ‚am, jak i robiÅ‚am. Nie mam zatem porównania do innego wykonania ;) Mam jednak porównanie do drobiu wszelakiego: kurczaki, kury, koguty, indyki, kaczki, gÄ™si, perliczki, a w dzieciÅ„stwie gołębie (dziadek hodowaÅ‚). I muszÄ™ przyznać, że miÄ™so bażanta jest najbardziej „dzikie”, wyraziste w smaku. Dla mnie zdecydowanie lepsze od gÄ™si. Nie dziwiÄ™ siÄ™, dlaczego bażant królowaÅ‚ na polskich, królewskich stoÅ‚ach. jest pyszny. Idealny na Å›wiÄ…teczny, elegancki obiad.
Myśl o bażancie pojawiła się rok temu, kiedy kolega obiecał mi go upolować. Do tej pory nie zobaczyłam jednak tego bażanta ;) Z pomocą przyszedł za to drugi kolega, który poinformował mnie, gdzie są bażanty. W rezultacie upolowałam bażanta w Lidlu :) Można również go kupić w Selgrosie.
Bażant ma bardzo chude mięso, dlatego koniecznie trzeba go obłożyć słoniną. Nie chciałam przesadzić z przyprawami, użyłam klasyczne z polskiej kuchni :) I to był dobry wybór.
Zastanawiałam się, jaki sos do tego podać. nieskromnie powiem, że wybór był słuszny. Sos na bazie suszonych śliwek, czerwonego wina, cebuli i cynamonu, to dobry sos do mięsa, nie tylko od święta :) Pasuje do kaczki, wołowiny oraz schabu.
Składniki (na 3 duże lub 4 małe porcje):
- 1 bażant (o wadze 900g)
- kilka plastrów słoniny (50g)
- sól, pieprz
- suszony czÄ…ber – okoÅ‚o 1/2 Å‚yżeczki
- 5 owoców jałowca
- pół łyżeczki nasion kolendry
- Å›wieżo starta gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa – nie za dużo
Składniki na sos śliwkowy z czerwonym winem do mięs:
- 130g musu z suszonych śliwek (możecie kupić gotowy Gerbera od 5-go miesiąca życia ;) lub namoczyć suszone śliwki, a następnie zmiksować je blenderem)
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka kremu balsamicznego (dałam figowy)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Bażanta umyj i osusz. W razie potrzeby pęsetą wyrwij resztki piór.
- Ptaka dobrze natrzyj solą, również od wewnątrz. W moździerzu utłucz ziarna jałowca i kolendry i pieprzu. Zetrzyj nieco gałki muszkatołowej, dodaj cząber. Całość wymieszaj i natrzyj bażanta.
- Słoninę pokrój w cienkie paski i obłóż nią bażanta.
- Piecz bażanta w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym przez ok. 1-1,5 godziny w 200 stopniach bez przykrycia, aby słonina się ładnie wytopiła. W międzyczasie podlewaj kilkakrotnie bażanta wytopionym podczas pieczenia tłuszczem.
- Przygotuj sos śliwkowy na czerwonym winie do mięsa:
- Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle. Dodaj mus śliwkowy, zalej winem i dopraw octem balsamicznym, solą, pieprzem i cynamonem. Ogrzej do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji. Ten sos, dzięki musowi śliwowemu, jest gęsty :) Dla mnie nie wymaga on już żadnych dodatków, ale jak będzie dla Was zbyt kwaśny, możecie dosłodzić miodem (wiele zależy bowiem od Waszego smaku i wina, jakie dodacie).
- Pieczonego bażanta podawaj z sosem śliwkowym na czerwonym winie.