Nie będę ukrywać, że cieszę się jak dziecko: kupiłam bilety do Nowego Jorku na wiosnę! :) Nie mam jeszcze oczywiście wizy, ale mam już wszystko przed oczami, przede wszystkim miejsca, o których niejednokrotnie wspominał Anthony Bourdain, jak również miejsca z wielu filmowych scen. W głowie słyszę zaś piosenkę Alici Keys – New York, naprzemiennie z klasykiem – Frankiem Sintatrą.
Dlatego tym razem coś amerykańskiego :) Pikantne skrzydełka (z kurczaka) buffalo pochodzą z miejscowości Bufallo, znajdującej się w zachodniej części stanu Nowy Jork. Skrzydełka te zaserwowała właścicielka jednego baru, przygotowując skrzydełka z tego, co miała. W oryginale skrzydełka smaruje się sosem po ich usmażeniu, ja zrobiłam inaczej – skrzydełka wyszły soczyste, mocno aromatyczne, jak dla mnie obłędne, wkrótce będzie powtórka :)
Składniki (na 2 osoby):
- 1o skrzydełek z kurczaka
- 40g masła (1/5 kostki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego cukru muscovado
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne – jeśli lubicie ostrzejsze smaki, możecie dać łyżeczkę przypraw
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka umyj, osusz i podziel każde skrzydełko na 3 części – końcówki wyrzuć
- Składniki sosu umieść w rondlu i zagrzej, aż masło się rozpuści a całość dobrze ze sobą połączy. Ostudż marynatę
- Dodaj skrzydełka do marynaty wymieszaj rękoma tak, aby skrzydełka dobrze się nią pokryły. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, z włączona opcją grill (jeśli masz).
- Skrzydełka połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą marynatę zostaw.
- Piecz 30 minut, obracając skrzydełka na drugą stronę w połowie pieczenia.
- Po tych 30 minutach, posmaruj skrzydełka resztą marynaty i wsadź jeszcze na 10 minut do piekarnika pod górną grzałkę.
Pikantne skrzydełka buffalo podawaj z selerem naciowym i sosem serowym:
składniki na sos serowy:
- 100g sera pleśniowego (Lazur lub gorgonzola)
- 200ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
- podgrzej pokrojony ser i śmietankę, aż ser się rozpuści. Ostudź dip z sera pleśniowego.
1 Response
Inspirowane Smakiem says:
W takim razie życzę bezproblemowego zdobycia wizy i atrakcji, atrakcji, atrakcji. :)))