Pikantne skrzydełka buffalo

Nie będę ukrywać, że cieszę się jak dziecko: kupiłam bilety do Nowego Jorku na wiosnę! :) Nie mam jeszcze oczywiście wizy, ale mam już wszystko przed oczami, przede wszystkim miejsca, o których niejednokrotnie wspominał Anthony Bourdain, jak również miejsca z wielu filmowych scen. W głowie słyszę zaś piosenkę Alici Keys – New York, naprzemiennie z klasykiem – Frankiem Sintatrą.

Dlatego tym razem coś amerykańskiego :) Pikantne skrzydełka (z kurczaka) buffalo pochodzą z miejscowości Bufallo, znajdującej się w zachodniej części stanu Nowy Jork. Skrzydełka te zaserwowała właścicielka jednego baru, przygotowując skrzydełka z tego, co miała. W oryginale skrzydełka smaruje się sosem po ich usmażeniu, ja zrobiłam inaczej – skrzydełka wyszły soczyste, mocno aromatyczne, jak dla mnie obłędne, wkrótce będzie powtórka :)

Pikantne skrzydełka buffalo

Składniki (na 2 osoby):

  • 1o skrzydełek z kurczaka
  • 40g masła (1/5 kostki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego cukru muscovado
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne – jeśli lubicie ostrzejsze smaki, możecie dać łyżeczkę przypraw

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj, osusz i podziel każde skrzydełko na 3 części – końcówki wyrzuć
  2. Składniki sosu umieść w rondlu i zagrzej, aż masło się rozpuści a całość dobrze ze sobą połączy. Ostudż marynatę
  3. Dodaj skrzydełka do marynaty wymieszaj rękoma tak, aby skrzydełka dobrze się nią pokryły. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, z włączona opcją grill (jeśli masz).
  5. Skrzydełka połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą marynatę zostaw.
  6. Piecz 30 minut, obracając skrzydełka na drugą stronę w połowie pieczenia.
  7. Po tych 30 minutach, posmaruj skrzydełka resztą marynaty i wsadź jeszcze na 10 minut do piekarnika pod górną grzałkę.

Pikantne skrzydełka  buffalo podawaj z selerem naciowym i sosem serowym:

składniki na sos serowy:

  • 100g sera pleśniowego (Lazur lub gorgonzola)
  • 200ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

  1. podgrzej pokrojony ser i śmietankę, aż ser się rozpuści. Ostudź dip z sera pleśniowego.

Pikantne skrzydełka buffalo  Pikantne skrzydełka buffalo


Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    1 Response