Pikantne skrzydełka buffalo

Nie bÄ™dÄ™ ukrywać, że cieszÄ™ siÄ™ jak dziecko: kupiÅ‚am bilety do Nowego Jorku na wiosnÄ™! :) Nie mam jeszcze oczywiÅ›cie wizy, ale mam już wszystko przed oczami, przede wszystkim miejsca, o których niejednokrotnie wspominaÅ‚ Anthony Bourdain, jak również miejsca z wielu filmowych scen. W gÅ‚owie sÅ‚yszÄ™ zaÅ› piosenkÄ™ Alici Keys – New York, naprzemiennie z klasykiem – Frankiem SintatrÄ….

Dlatego tym razem coÅ› amerykaÅ„skiego :) Pikantne skrzydeÅ‚ka (z kurczaka) buffalo pochodzÄ… z miejscowoÅ›ci Bufallo, znajdujÄ…cej siÄ™ w zachodniej części stanu Nowy Jork. SkrzydeÅ‚ka te zaserwowaÅ‚a wÅ‚aÅ›cicielka jednego baru, przygotowujÄ…c skrzydeÅ‚ka z tego, co miaÅ‚a. W oryginale skrzydeÅ‚ka smaruje siÄ™ sosem po ich usmażeniu, ja zrobiÅ‚am inaczej – skrzydeÅ‚ka wyszÅ‚y soczyste, mocno aromatyczne, jak dla mnie obłędne, wkrótce bÄ™dzie powtórka :)

Pikantne skrzydełka buffalo

Składniki (na 2 osoby):

  • 1o skrzydeÅ‚ek z kurczaka
  • 40g masÅ‚a (1/5 kostki)
  • 2 Å‚yżki koncentratu pomidorowego
  • 1 Å‚yżka sosu sojowego
  • 1 Å‚yżka ciemnego cukru muscovado
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • pół Å‚yżeczki papryki wÄ™dzonej
  • pół Å‚yżeczki sÅ‚odkiej papryki
  • pół Å‚yżeczki chilli lub pieprzu cayenne – jeÅ›li lubicie ostrzejsze smaki, możecie dać Å‚yżeczkÄ™ przypraw

Sposób przygotowania:

  1. SkrzydeÅ‚ka umyj, osusz i podziel każde skrzydeÅ‚ko na 3 części – koÅ„cówki wyrzuć
  2. Składniki sosu umieść w rondlu i zagrzej, aż masło się rozpuści a całość dobrze ze sobą połączy. Ostudż marynatę
  3. Dodaj skrzydełka do marynaty wymieszaj rękoma tak, aby skrzydełka dobrze się nią pokryły. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, z włączona opcją grill (jeśli masz).
  5. Skrzydełka połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą marynatę zostaw.
  6. Piecz 30 minut, obracając skrzydełka na drugą stronę w połowie pieczenia.
  7. Po tych 30 minutach, posmaruj skrzydełka resztą marynaty i wsadź jeszcze na 10 minut do piekarnika pod górną grzałkę.

Pikantne skrzydełka  buffalo podawaj z selerem naciowym i sosem serowym:

składniki na sos serowy:

  • 100g sera pleÅ›niowego (Lazur lub gorgonzola)
  • 200ml Å›mietanki kremówki

Sposób przygotowania:

  1. podgrzej pokrojony ser i śmietankę, aż ser się rozpuści. Ostudź dip z sera pleśniowego.

Pikantne skrzydełka buffalo  Pikantne skrzydełka buffalo


Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    1 Response