
Nie bÄ™dÄ™ ukrywać, że cieszÄ™ siÄ™ jak dziecko: kupiÅ‚am bilety do Nowego Jorku na wiosnÄ™! :) Nie mam jeszcze oczywiÅ›cie wizy, ale mam już wszystko przed oczami, przede wszystkim miejsca, o których niejednokrotnie wspominaÅ‚ Anthony Bourdain, jak również miejsca z wielu filmowych scen. W gÅ‚owie sÅ‚yszÄ™ zaÅ› piosenkÄ™ Alici Keys – New York, naprzemiennie z klasykiem – Frankiem SintatrÄ….
Dlatego tym razem coÅ› amerykaÅ„skiego :) Pikantne skrzydeÅ‚ka (z kurczaka) buffalo pochodzÄ… z miejscowoÅ›ci Bufallo, znajdujÄ…cej siÄ™ w zachodniej części stanu Nowy Jork. SkrzydeÅ‚ka te zaserwowaÅ‚a wÅ‚aÅ›cicielka jednego baru, przygotowujÄ…c skrzydeÅ‚ka z tego, co miaÅ‚a. W oryginale skrzydeÅ‚ka smaruje siÄ™ sosem po ich usmażeniu, ja zrobiÅ‚am inaczej – skrzydeÅ‚ka wyszÅ‚y soczyste, mocno aromatyczne, jak dla mnie obłędne, wkrótce bÄ™dzie powtórka :)
Składniki (na 2 osoby):
- 1o skrzydełek z kurczaka
- 40g masła (1/5 kostki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego cukru muscovado
- 2 zÄ…bki czosnku
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół Å‚yżeczki chilli lub pieprzu cayenne – jeÅ›li lubicie ostrzejsze smaki, możecie dać Å‚yżeczkÄ™ przypraw
Sposób przygotowania:
- SkrzydeÅ‚ka umyj, osusz i podziel każde skrzydeÅ‚ko na 3 części – koÅ„cówki wyrzuć
- Składniki sosu umieść w rondlu i zagrzej, aż masło się rozpuści a całość dobrze ze sobą połączy. Ostudż marynatę
- Dodaj skrzydełka do marynaty wymieszaj rękoma tak, aby skrzydełka dobrze się nią pokryły. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, z włączona opcją grill (jeśli masz).
- Skrzydełka połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą marynatę zostaw.
- Piecz 30 minut, obracając skrzydełka na drugą stronę w połowie pieczenia.
- Po tych 30 minutach, posmaruj skrzydełka resztą marynaty i wsadź jeszcze na 10 minut do piekarnika pod górną grzałkę.
Pikantne skrzydełka buffalo podawaj z selerem naciowym i sosem serowym:
składniki na sos serowy:
- 100g sera pleśniowego (Lazur lub gorgonzola)
- 200ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
- podgrzej pokrojony ser i śmietankę, aż ser się rozpuści. Ostudź dip z sera pleśniowego.
1 Response
Inspirowane Smakiem says:
W takim razie życzę bezproblemowego zdobycia wizy i atrakcji, atrakcji, atrakcji. :)))