Pikantne skrzydełka z kurczaka z piekarnika

Od pewnego czasu nie jem kurczaków, prawie nie jem ;) Czasem mam wielką ochotę na skrzydełka z kurczaka lub kurczaka pieczonego w całości. Kupuję wówczas kurczaka zagrodowego (ufam, że jest hodowany w niewielkich fermach i żywiony wyłącznie paszą roślinną) i raz na jakiś czas pozwalam sobie na taki obiad.  Uwielbiam skrzydełka, zwykle robię je z tego przepisu z dipem kolendrowo-miętowym lub pikantne skrzydełka Buffalo.Ok, może jest trochę zabawy w jedzeniu ze skrzydełkami, jednak wg mnie to najsmaczniejsze mięso tego ptaka.

Pikantne skrzydełka z kurczaka z piekarnika

Pikantne skrzydełka można podać jako danie główne (w towarzystwie zielonych sałat) lub jako imprezową przekąskę z pysznym ziołowym dipem. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pikantne skrzydełka z kurczaka z piekarnika

Składniki

  • 80 dag – 1 kg skrzydełek (zwykle 2 opakowania po 40 dag)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub 1 łyżka miodu)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pasty czosnek i chili lub pół ostrej papryczki i 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

dip:

  • jogurt naturalny
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Składniki marynaty wymieszaj ze sobą.
  2. Skrzydełka umyj, osusz i pokrój na 3 części – lotki  usuń (nie wyrzucaj – dodaj do bulionu).
  3. Skrzydełka z kurczaka pokryj marynatą (najlepiej marynatę dać do woreczka spożywczego, wrzucić skrzydełka i potrząsnąć kilkakrotnie aż dobrze pokryją się marynatą) i zostaw na 2-3 godziny lub na całą noc.
  4. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  5. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, ułóż skrzydełka i piecz 15-20 minut, aż skrzydełka będa miękkie, ale nadal soczyste. W połowie pieczenia obróć skrzydełka.
  6. W tym czasie, kiedy skrzydełka są w piekarniku, przygotuj dip: wymieszaj jogurt naturalny (lub grecki) z posiekaną kolendrą i miętą. Dosól do smaku.
  7. Pikantne skrzydełka z kurczaka podawaj z ziołowym dipem.

 

Pikantne skrzydełka z kurczaka z piekarnika

 


Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response