Może tak wyplÄ…tać siÄ™ na moment z karuzeli Å›wiÄ…tecznych przygotowaÅ„ i przenieść do kraju, gdzie oliwa jest najbardziej soczysta, pomidory mieniÄ… siÄ™ w rubinowej barwie, a cytrusy rozpieszczajÄ… najbardziej wybredne podniebienia? Do miejsc, w których mężczyźni jeszcze niedawno uzależniali wybór partnerki od umiejÄ™tnoÅ›ci, jakimi mogÅ‚a siÄ™ ona poszczycić w kwestii dla nich najistotniejszej – robienia makaronu. Zaparzcie sobie filiżankÄ™ aromatycznego cappuccino z kremowÄ… piankÄ… i dajcie siÄ™ uwieść opowieÅ›ci o wÅ‚oskiej sztuce kulinarnej. To nowość wyjÄ…tkowa na wydawniczym rynku. ZupeÅ‚nie inna niż zalegajÄ…ca na ksiÄ™garnianych półkach  kulinarna literatura z odtwarzanymi niedbale przepisami.

smaki kuchni wÅ‚oskiej - albumSmaki kuchni wÅ‚oskiej to nie jest książka o gotowaniu. To znakomita opowieść o tym, co w kuchni najważniejsze – o produktach. Tych, które sÄ… wokół, odporne na modÄ™ i zmieniajÄ…ce siÄ™ w czasach globalizacji trendy. WÅ‚osi wierni tradycji z dumÄ… prezentujÄ… Å›wiatu swoje proste dania. Może nieco przy tym butni, nie oczekujÄ… zachwytu, bo wiedzÄ…, że w tej pozornej kulinarnej skromnoÅ›ci tkwi niesamowita siÅ‚a. I nawet jeÅ›li w swoich regionach kłócÄ… siÄ™ o grubość ciasta do pizzy, to Å›wiatu wysyÅ‚ajÄ… spójny sygnaÅ‚ o swoim smakowym mistrzostwie.

smaki kuchni włoskiej. zdjęcie wydawnictwo Jedność

Z każdą kolejną delikatnie przewracaną kartką albumu coraz mocniej zazdroszczę im tego bogactwa. Samej ricotty autorzy prezentują siedem odmian,chociażby słoną sardyńską, twardą z pieca popularną w Kalabrii, ostrą apulijską, czy owczą wykorzystywaną do sycylijskich cannoli. A makarony? Istny obłęd, osobno te do zupy, jajeczne robione od lat według tego samego schematu: 1 jajko na 100 g mąki albo niby banalne spaghetti. Tymczasem dowiaduję się, że w zależności o grubości nitek, spaghetti otrzymuje dodatkowe określenie, a wraz z nim instrukcje dotyczące czasu gotowania i łączenia z sosami. Pasty nadziewane to już zupełnie inna opowieść mogąca potrwać cały dzień. Do tego pokręcone fusilli, stonowane penne, czy osobliwe gnocchi. To niespotykane zamiłowanie do makaronu świadczy o temperamencie Włochów. Wyjątkowo nienasyconym.

smaki kuchni włoskiej, zdjęcie wydawnictwo Jedność

 

Tu możecie podejrzeć album

Album jest rozkoszÄ… dla tych, którzy lubiÄ… odkrywać sekrety kuchni. Autorzy prowadzÄ… czytelnika za rÄ™kÄ™ po tym alfabecie wÅ‚oskich specjałów, cierpliwie wyjaÅ›niajÄ…c każdy szczegół. To miejsca, w których dajemy siÄ™ uwieść z premedytacjÄ…. Opowieść uÅ‚atwiajÄ… zdjÄ™cia kilku znakomitych wÅ‚oskich fotografów. Każde tak nasycone, a nieprzekombinowane, genialne wrÄ™cz w swej prostocie. Gdy spoglÄ…dam na czarne trufle i wyobrażam sobie delikatne ravioli w duecie z nimi, niemal czujÄ™ ich zmysÅ‚owy, charakterystyczny aromat. Przy deserach ulegam caÅ‚kowicie i siÄ™gam po wÅ‚asnorÄ™cznie zrobione cantuccini. Å»aÅ‚ujÄ™, że zgodnie z toskaÅ„skÄ… tradycjÄ… nie mogÄ™ ich moczyć w sÅ‚odkim Vin Santo. Å»alu jest zresztÄ… wiÄ™cej, bo wÅ‚oska panorama wypieków rozciÄ…ga siÄ™ w nieskoÅ„czoność. Od migdaÅ‚owych amaretti do zaleti – ciasteczek z mÄ…ki kukurydzianej serwowanych w czasie karnawaÅ‚u. Zdecydowanie jestem, jak każdy szanujÄ…cy siÄ™ WÅ‚och, deserowym liberaÅ‚em – uwielbiam deser po każdym posiÅ‚ku. ZresztÄ…, jak oni majÄ… siÄ™ oprzeć sÅ‚odyczom, skoro u nich, o czym przypominajÄ… autorzy, poczÄ…tek swój miaÅ‚a historia lodów. Otóż pewien sprzedawca drobiu, w wolnych chwilach kucharz amator wziÄ…Å‚ udziaÅ‚ w kulinarnych zawodach na dworze Medicich i swym sorbetem podbiÅ‚ serce Katarzyny Medycejskiej. A potem wieść rozniosÅ‚a siÄ™ dalej, poza granice sÅ‚onecznej Italii.

Tych pysznych historii album Smaki kuchni włoskiej ma więcej, jeśli do niego zajrzycie, nie oprzecie się im na pewno. Są opowiedziane z wdziękiem i troską o detale. Podobają mi się nienachalne propozycje przepisów na dania z każdym ze składników. Nie dominują, ale stanowią inspirację do dalszych eksperymentów. Skoro poznaliśmy źródło, możliwości łączenia, łatwiej będzie wykorzystać te wiedzę w codziennej kuchennej pracy.

smaki kuchni włoskiej, zdjęcie: wydawnicwo Jedność

Cieszą mnie też ciekawostki, apetycznie podane zarówno laikowi, jak i wytrawnemu szefowi kuchni. Stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że dawno żadna z książek o jedzeniu nie zachwyciła mnie tak bardzo. Ostatnio zresztą przeżyłam sporo rozczarowań, te które miały być pewniakami zaskakiwały miałkością treści. Do zapowiadanego od jakiegoś czasu albumu o włoskiej sztuce kulinarnej podchodziłam więc sceptycznie. Tymczasem piękna niespodzianka. Album Smaki kuchni włoskiej to nie jest książka do jednorazowego przeczytania. Ze względu na format i treść czytelnik będzie do niej wracał. Włoska opowieść trafi do księgarń na początku roku, więc jeśli szukacie poświątecznego prezentu dla bliskich, nie zastanawiajcie się długo:) Tymczasem możecie album znaleźć i zamówić na stronie wydawnictwa.

Smaki kuchni włoskiej, sztuka kulinarna i najlepsze potrawy

eseje Umberto Galimberti i Giovanni Ballarini ,

Wydawnictwo Jedność, Kielce 2013

 

LiteraturaPolecamyProdukty
Author: Sylwia

Get Connected