Nie przepadam za alkoholem, ale lampce czerwonego wina trudno mi się czasem oprzeć ;) Nie będę ukrywać, że swoją przygodę z winę rozpoczynałam od win półsłodkich i pamiętam, że królował wówczas grecki Imiglikos. Teraz piję głównie wina wytrawne. Być może dlatego, że dwukrotnie brałam udział na winobraniu we Francji, gdzie do każdego posiłku podawane było właśnie takie. Tymczasem greckie wina dostępne w Polsce się zmieniły i poszerzyły swój wachlarz. To akurat pozytywny aspekt kryzysu gospodarczego w Grecji i otwarcie jej na eksport. Dzięki temu możemy próbować greckich win. We Wrocławiu tym bardziej :)

Wines and Olives to restauracja i delikatesy, które od kilku miesięcy prowadzi Dimitris Symeonidis, Grek wraz z kilkorgiem znajomych. Rozważali kilka miast, m.in. Warszawę i Poznań, ale wybrali Wrocław :) Podobno przypominał im najbardziej Saloniki, z których pochodzą.

Od niedawna wprowadzono tam również degustację win :) Pierwsza degustacja odbyła się 13 listopada. Wówczas swoją obecnością zaszczycił nas właściciel trzech winnic, który znajduje się na liści 100 najlepszych winiarzy świata – Vangelis Gerovassiliou. Vangelis w Polsce był po raz pierwszy.

fot. Łukasz Giza

fot. Łukasz Giza

Grecja słynie ze znakomitej jakości oliwy z oliwek, oliwek, jogurtów, serów i win. W listopadzie we Wrocławiu ruszyła kampania, która ma uświadomić Polakom, że greckie wina mają znakomitą jakość, są nagradzane na całym świecie i mogą konkurować z najlepszymi winami z Francji czy Włoch. Przekonywał do tego Gerovassiliou. Na spotkanie z nim zabrakło miejsc.

fot. Łukasz Giza

fot. Łukasz Giza

W Grecji prowadzi on dwie winnice, trzecią w południowej Afryce. Zasłynął z tego, że w latach 70. Odkrył na nowo starożytny szczep wina Malagusia, o którym Homer pisał w Iliadzie.

Wina Gierovasiliou są eksportowane do Ameryki, Kanady, Japonii, Brazylii oraz Australii. W Europie są natomiast popularne w Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii. Vangelis odwiedził Polskę po raz pierwszy.

Podczas degustacji była możliwość spróbowania 6 jego win:

6wingreckich

W poniedziałek (16.12), o godz. 18 w Wines and Olives po raz drugi odbędzie się degustacja win – szczegóły na końcu.

Do Polski przyjeżdża przedstawiciel greckiej winnicy Tsantali, Perikles Drakos. Będziemy próbować 8 win.

Perełką degustacji będzie Kormilitsa Gold. Butelka tego wina, to prawdziwy rarytas! Kosztuje ponad 1000 zł i jest naprawdę trudno dostępne. Jestem ciekawa smaku :)

Tsantali to aż 120 lat tradycji, a wina tej winnicy dostępne są już w 55 krajach na całym świecie.

W ostatniej dekadzie, winnica Tsantali otrzymała ponad 200 nagród w najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursach wina. Dziś Tsantali jest jednym z największych producentów win na całym świecie i jedynym oficjalnym dostawcą greckiego wina na Kreml.

12220131211092122

Podczas spotkania będziemy degustować:

1. Metoxi Chomitsa X red
2. Kormilitsa Gold
3. Rapsami Reserve
4. Rapsani Grand Reserve
5. Kanenas White
6. Kanenas Rose
7. Santorini Assyrtiko
8. Santorini Vinsanto

Jedna z winnic Tsantali znajduje się na zboczach świętej góry Athos, na półwyspie Halkidiki w Grecji. To miejsce od 1000 lat zamieszkiwane jest przez prawosławnych mnichów i do którego kobiety, (ani nawet zwierzęta płci żeńskiej!) kategorycznie nie mają wstępu.

Winiarnia Tsantali jest jedynym producentem wina na Górze Athos, i co za tym idzie, jako jedyna ma prawo użyć na etykietach swoich win nazwy „Athos”. Podczas degustacji będzie można win z tego świętego regionu – przede wszystkim Metoxi Chomitsa X.

22420131211112834

Można juz się zarejestrowac na degustację: http://www.winesandolives.pl/degustacja-win-tsantali/

Koszt degustacji to 45 zł,  dla fanów profilu Wines And Olives na facebooku jest zniżka :)

Pamiętajcie, degustacja jest w poniedziałek (16.12.2013) o godz. 18:00 w :

Wines And Olives
pl. Wolności 7
50-071 Wrocław

40920131211102454

Jestem ciekawa, jak przyjmą się wina greckie w Polsce. Grecy mają o co walczyć. Wg badań Euromonitor International Polacy w 2017 roku wypiją 140 mln litrów wina. Jednocześnie 80 proc. osób przyznaje, że ich wiedza o winie jest wciąż znikoma.

Macie swoje ulubione wina greckie?


Wrocław od kuchni
Author: Agata

Get Connected