
Ciasto, które niektórzy nazywają piegusem, robi się błyskawicznie. Zasada jest taka jak przy muffinkach: wystarczy wymieszać mokre i suche składniki oddzielnie, a następnie wymieszać wszystko razem. To ciasto jest bez jajek, bez cukru (zamiast niego ksylitol), bez mleka (zamiast krowiego jest tu mleko roślinne) i bez użycia miksera. Myślę, że to ciasto, w wersji dla leniwych, może spokojnie udawać babkę na Wielkanoc.
Warto mieć w domu mak. Zakładam, że inne składniki macie zwykle pod ręką. To ciasto spokojnie można upiec nawet w tygodniu, po powrocie z pracy, bo przygotowanie wszystkiego zajmuje tylko chwilę. A rozkoszować się tym ciastem można zdecydowanie dłużej :)
- 2 szklanki mÄ…ki
- 1 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego lub sojowego)
- 2/3 szklanki maku
- 3/4 szklanki ksylitolu (jeśli możecie jeść cukier, możecie dać cukier)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, mak i ksylitol
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko z olejem, sokiem z cytryny i skórką otartą z cytryny.
- Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut.
- Ciasto cytrynowe z makiem podawaj posypane zmielonym ksylitolem lub zmielonÄ… fruktozÄ… (lub w wersji dla jedzÄ…cych cukier: cukrem pudrem ;))
Przepis podsunęła mi siostrzenica – znalazÅ‚a go na blogu jadÅ‚onomia – zmieniÅ‚am go do swoich potrzeb.
13 komentarzy
Inspirowane Smakiem says:
Pysznie się prezentuje. :) Już chyba wiem, co zrobię z makiem, który zalega w mojej szafce od świąt :)
Beata says:
Bardzo fajna wersja pieguska, wyglÄ…da smakowicie. :)
karmel-itka says:
cudnie się prezentuje! szybkie bardzi często jest najlepsze!
Aga says:
WyglÄ…da smakowicie, choć przyznam siÄ™ jak dÅ‚ugo piekÄ™ nigdy nie odważyÅ‚am siÄ™ na takie cudo- zazwyczaj robiÄ™ standardowe babki i ciasta, ale może czas to zmienić. Nie wiem za bardzo tylko co to jest ksylitol? i nie bardzo ufam przepisom z olejem, do tej pory nie wychodziÅ‚o kompletnie nic- ale chyba zaryzykujÄ™.. myÅ›licie, że wyjdzie? :) Nie wiem co robiÄ™ źle, ale muffinki też mi nie wychodzÄ… :/ nie mam pomysÅ‚u co jest nie tak, a tyle przepisów już próbowaÅ‚am…
Agata says:
Ksylitol, cukier brzozowy, to zamiennik cukru o niskim indeksie glikemicznym (dziewięciokrotnie niższy od cukru), o połowę mniej kaloryczny niż cukier, w pełni naturalny tzw.alkohol cukrowy. Jeśli jesz cukier, możesz go dać zamiast ksylitolu
Magda says:
Brzmi świetnie :)
Mam 2 pytania techniczne:
1. czy zamiast mąki można użyć np. zmielonej surowej kaszy jaglanej albo mielonych migdałów?
2. jakiego oleju użyć? sÅ‚onecznikowy, rzepakowy, oliwa z winogron czy może jeszcze jakiÅ› inny, mniej inwazyjny…? :)
Pozdrawiam serdecznie!
Agata says:
1. Nie próbowałam ale myślę, że migdały powinny dać radę :)
2. Olej rzepakowy
Alex says:
Takich przepisów szukam – dziÄ™ki za inspiracjÄ™!
Mama len :) says:
Kooocham takie przepisy
Sanna says:
Witam,
a czy można dać mak mielony?? nigdy jeszcze nic z makiem nie piekÅ‚am i jestem zielona w jego temacie….
Agata says:
MyÅ›lÄ™, że tak. JeÅ›li masz na myÅ›li mak mielony a nie gotowÄ… masÄ™ makowÄ… – ta wedÅ‚ug mnie siÄ™ nie nadaje.
Asia says:
Dzięki za przepis!
Czy można użyć oliwy zamiast oleju?
Jakie powinny być wymiary formy do pieczenia?
Agata says:
Oliwa może być wyczuwalna w smaku, nie ma to jednak wpływu na strukturę. Ciasto wyjdzie. Moja keksówka miała wymiary ok.25x10cm