Szybkie ciasto cytrynowe z makiem (wegańskie) bez cukru

Ciasto, które niektórzy nazywają piegusem, robi się błyskawicznie. Zasada jest taka jak przy muffinkach: wystarczy wymieszać mokre i suche składniki oddzielnie, a następnie wymieszać wszystko razem. To ciasto jest bez jajek, bez cukru (zamiast niego ksylitol), bez mleka (zamiast krowiego jest tu mleko roślinne) i bez użycia miksera. Myślę, że to ciasto, w wersji dla leniwych, może spokojnie udawać babkę na Wielkanoc.
 Szybkie ciasto cytrynowe z makiem (wegańskie) bez cukru
Warto mieć w domu mak. Zakładam, że inne składniki macie zwykle pod ręką. To ciasto spokojnie można upiec nawet w tygodniu, po powrocie z pracy, bo przygotowanie wszystkiego zajmuje tylko chwilę. A rozkoszować się tym ciastem można zdecydowanie dłużej :)
Szybkie ciasto cytrynowe z makiem (wegańskie) bez cukruSkładniki:
  • 2 szklanki mÄ…ki
  • 1 szklanki mleka roÅ›linnego (np. kokosowego lub sojowego)
  • 2/3 szklanki maku
  • 3/4 szklanki ksylitolu (jeÅ›li możecie jeść cukier, możecie dać cukier)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, mak i ksylitol
  3. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko z olejem, sokiem z cytryny i skórką otartą z cytryny.
  4. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj dokładnie szpatułką.
  5. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut.
  6. Ciasto cytrynowe z makiem podawaj posypane zmielonym ksylitolem lub zmielonÄ… fruktozÄ… (lub w wersji dla jedzÄ…cych cukier: cukrem pudrem ;))

Szybkie ciasto cytrynowe z makiem (wegańskie) bez cukru

Szybkie ciasto cytrynowe z makiem (wegańskie) bez cukru

Przepis podsunęła mi siostrzenica – znalazÅ‚a go na blogu jadÅ‚onomia – zmieniÅ‚am go do swoich potrzeb.

CiastaWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    13 komentarzy

  1. Aga says:

    WyglÄ…da smakowicie, choć przyznam siÄ™ jak dÅ‚ugo piekÄ™ nigdy nie odważyÅ‚am siÄ™ na takie cudo- zazwyczaj robiÄ™ standardowe babki i ciasta, ale może czas to zmienić. Nie wiem za bardzo tylko co to jest ksylitol? i nie bardzo ufam przepisom z olejem, do tej pory nie wychodziÅ‚o kompletnie nic- ale chyba zaryzykujÄ™.. myÅ›licie, że wyjdzie? :) Nie wiem co robiÄ™ źle, ale muffinki też mi nie wychodzÄ… :/ nie mam pomysÅ‚u co jest nie tak, a tyle przepisów już próbowaÅ‚am…

    • Agata says:

      Ksylitol, cukier brzozowy, to zamiennik cukru o niskim indeksie glikemicznym (dziewięciokrotnie niższy od cukru), o połowę mniej kaloryczny niż cukier, w pełni naturalny tzw.alkohol cukrowy. Jeśli jesz cukier, możesz go dać zamiast ksylitolu

  2. Magda says:

    Brzmi świetnie :)
    Mam 2 pytania techniczne:
    1. czy zamiast mąki można użyć np. zmielonej surowej kaszy jaglanej albo mielonych migdałów?
    2. jakiego oleju użyć? sÅ‚onecznikowy, rzepakowy, oliwa z winogron czy może jeszcze jakiÅ› inny, mniej inwazyjny…? :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  3. Sanna says:

    Witam,
    a czy można dać mak mielony?? nigdy jeszcze nic z makiem nie piekÅ‚am i jestem zielona w jego temacie….

    • Agata says:

      MyÅ›lÄ™, że tak. JeÅ›li masz na myÅ›li mak mielony a nie gotowÄ… masÄ™ makowÄ… – ta wedÅ‚ug mnie siÄ™ nie nadaje.

    • Agata says:

      Oliwa może być wyczuwalna w smaku, nie ma to jednak wpływu na strukturę. Ciasto wyjdzie. Moja keksówka miała wymiary ok.25x10cm