Nie robiłam tej zupy od dawna. Dopiero kilka dni temu przypomniałam sobie o niej, gdy w lodówce miałam boczniaki (czekające na usmażenie) i nagle dostałam telefon, że przyjeżdża do mnie kilkunastoletnia chrześnica- weganka. Początkowo miały być warzywa z patelni, jednak zmieniłam zdanie i momentalnie przygotowałam tę zupę. Flaki z boczniaków są gęste, pożywne i bardzo dobre.
Składniki:
- 300g boczniaków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżki oliwy
- kawałek (ok. 1/6) selera
- ok. 1,5 cm świeżego imbiru
- gałka muszkatołowa
- 1 litr wody
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- sól, sól wędzona, pieprz
Sposób przygotowania:
- Boczniaki oczyść i pokrój w paski.
- Cebulę drobno posiekaj, obrana marchewkę pokrój w plasterki, pietruszkę i seler w cienkie paseczki.
- W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej, stale mieszając, cebulę, pietruszkę, marchewkę, seler, boczniaki.
- Zalej warzywa wodą, dodaj tymianek, starty imbir, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Gotuj ok. 20-30 minut, aż warzywa korzeniowe będą miękkie.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz dolać więcej oliwy.
3 komentarze
karmel-itka says:
mam taki sam rondelek, ale beżowy :]
a przepis porywam!
Majczix says:
Niesamowita była ta zupa! Na pewno kiedyś sobie ją zrobię! Polecam!
MÄ…tewka says:
Zupa wygląda bardzo zachęcająco. Może kiedyś się skuszę.