Nie robiłam tej zupy od dawna. Dopiero kilka dni temu przypomniałam sobie o niej, gdy w lodówce miałam boczniaki (czekające na usmażenie) i nagle dostałam telefon, że przyjeżdża do mnie kilkunastoletnia chrześnica- weganka. Początkowo miały być warzywa z patelni, jednak zmieniłam zdanie i momentalnie przygotowałam tę zupę. Flaki z boczniaków są gęste, pożywne i bardzo dobre.

Wegańskie flaki z boczniaków

Składniki:

  • 300g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 Å‚yżki oliwy
  • kawaÅ‚ek (ok. 1/6) selera
  • ok. 1,5 cm Å›wieżego imbiru
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa
  • 1 litr wody
  • 1,5 Å‚yżeczki majeranku
  • 3 gałązki Å›wieżego tymianku
  • 2 liÅ›cie laurowe
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • sól, sól wÄ™dzona, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki oczyść i pokrój w paski.
  2. Cebulę drobno posiekaj, obrana marchewkę pokrój w plasterki, pietruszkę i seler w cienkie paseczki.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej, stale mieszając, cebulę, pietruszkę, marchewkę, seler, boczniaki.
  4. Zalej warzywa wodą, dodaj tymianek, starty imbir, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Gotuj ok. 20-30 minut, aż warzywa korzeniowe będą miękkie.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz dolać więcej oliwy.

Wegańskie flaki z boczniaków


PrzepisyPrzepisy wegańskieZupy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze