
Podobnego łososia jadłam kiedyś we wrocławskim bistro La Sardine. Gęsty, pomarańczowy, bardzo aromatyczny sos chodził za mną od dawna. Ten na bazie octu balsamicznego, miodu, soku z pomarańczy i rozmarynu, wyszedł wyśmienity. Dodatek masła sprawia, że jest aksamitny, wyczuwalna jest w nim słodka i rozmarynowa nuta. To chyba najlepszy przepis na łososia, jakiego jadłam w ostatnim czasie.
Glazura pomarańczowa z tego przepisu będzie też idealnym dodatkiem do piersi z kaczki lub gęsi.
ÅosoÅ› to prawdziwa skarbnica wartoÅ›ci odżywczych. Zawiera kwasy Omeg-3 i Omega-6, cynk i selen, jod, potas i witaminy: A, D, E i B. DziÄ™ki temu wpÅ‚ywa pozytywnie na skórÄ™, wÅ‚osy i paznokcie, wspomaga spalanie nadmiaru tÅ‚uszczu, pomaga w regulowaniu przemiany materii, roÅ›nie odporność na stres, a także zapobiega nowotworom.
Do jedzenia ryb mnie nie trzeba namawiać – uwielbiam je :)
Składniki (na 2 porcje lub 4 niewielkie):
- 500g filetu z łososia lub filetu z pstrąga łososiowego
- sól (można pominąć), pieprz cytrynowy
- skórka otarta z połowy niedużej pomarańczy
- 1 łyżka oleju
glazura pomarańczowa:
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- pieprz
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Åososia umyj, oskrob Å‚uski. Wysusz bardzo dokÅ‚adnie za pomocÄ… papierowych rÄ™czników. UsuÅ„ oÅ›ci (w kupionych filetach niestety wciąż sÄ…) za pomocÄ… pÄ™sety..
- Filet z łososia natrzyj lekko solą, pieprzem cytrynowym i startą skórką z pomarańczy. Odstaw na 30 minut. Pokrój filet z łososia na 2-4 kawałki.
- Składniki sosu (poza masłem) wymieszaj, dodaj rozmaryn.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż filet łososia skórą do góry na średnim ogniu 4-5 minuty. Przewróć filety na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij rybę z patelni na talerz i przykryj folia aluminiową.
- Wylej resztki oleju z patelni na której smażył się łosoś i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię wlej sos (razem z rozmarynem) i mieszaj drewnianą łyżką ok. 5 minut, aż syrop będzie gęsty. Wyciągnij rozmaryn i po zdjęciu z ognia dodaj masło.
- Filet z łososia polej gorącym sosem pomarańczowym.
Przepis na Å‚ososia jest inspirowany przepisem „Seared Salmon with Balsamic Glaze” z książki „America’s Test Kitchen – The Best Simple Recipes”
5 komentarzy
Marta says:
Jeden z moich ulubionych przepisów.
Jacek says:
WierzÄ™, że jest wyÅ›mienity. ÅosoÅ› to jedna z moich ulubionych ryb. ZachÄ™ciÅ‚aÅ› mnie do tego, by przygotować takie wÅ‚aÅ›nie danie.
Pozdrawiam,
Jacek
Daniel says:
A z czym tego lososia?
Agata says:
Dobrze się komponuje z ryżem i brokułami. Zwykle jem go w towarzystwie warzyw (zwykle wybieram zielone), np. sałatki ze szpinaku, roszponki i orzechów, z brokułem, czy w sezonie ze szparagami.
Mala Mi says:
Wszystko Å‚adnie, piÄ™knie, ale ryby zaczynam smażyć zawsze od strony skóry… po to, żeby siÄ™ nie rozpadÅ‚y podczas obróbki termicznej… sos pomaraÅ„czowy Å›wietnie sprawdza siÄ™ też do gotowanej i potem podsmażonej na maÅ›le cykorii.