Filet z łososia w pomarańczowej glazurze

Podobnego łososia jadłam kiedyś we wrocławskim bistro La Sardine. Gęsty, pomarańczowy, bardzo aromatyczny sos chodził za mną od dawna. Ten na bazie octu balsamicznego, miodu, soku z pomarańczy i rozmarynu, wyszedł wyśmienity. Dodatek masła sprawia, że jest aksamitny, wyczuwalna jest w nim słodka i rozmarynowa nuta. To chyba najlepszy przepis na łososia, jakiego jadłam w ostatnim czasie.

Glazura pomarańczowa z tego przepisu będzie też idealnym dodatkiem do piersi z kaczki lub gęsi.

Filet z łososia w pomarańczowej glazurze

Łosoś to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawiera kwasy Omeg-3 i Omega-6, cynk i selen, jod, potas i witaminy: A, D, E i B. Dzięki temu wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie, wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu, pomaga w regulowaniu przemiany materii, rośnie odporność na stres, a także zapobiega nowotworom.

Do jedzenia ryb mnie nie trzeba namawiać – uwielbiam je :)

Filet z łososia w pomarańczowej glazurze

Składniki (na 2 porcje lub 4 niewielkie):

  • 500g filetu z łososia lub filetu z pstrąga łososiowego
  • sól (można pominąć), pieprz cytrynowy
  • skórka otarta z połowy niedużej pomarańczy
  • 1 łyżka oleju

glazura pomarańczowa:

  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj, oskrob łuski. Wysusz bardzo dokładnie za pomocą papierowych ręczników. Usuń ości (w kupionych filetach niestety wciąż są) za pomocą pęsety..
  2. Filet z łososia natrzyj lekko solą, pieprzem cytrynowym i startą skórką z pomarańczy. Odstaw na 30 minut. Pokrój filet z łososia na 2-4 kawałki.
  3. Składniki sosu (poza masłem) wymieszaj, dodaj rozmaryn.
  4. Na patelni rozgrzej olej, smaż filet łososia skórą do góry na średnim ogniu 4-5 minuty. Przewróć filety na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij rybę z patelni na talerz i przykryj folia aluminiową.
  5. Wylej resztki oleju z patelni na której smażył się łosoś i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię wlej sos (razem z rozmarynem) i mieszaj drewnianą łyżką ok. 5 minut, aż syrop będzie gęsty. Wyciągnij rozmaryn i po zdjęciu z ognia dodaj masło.
  6. Filet z łososia polej gorącym sosem pomarańczowym.

Filet z łososia w pomarańczowej glazurze

Przepis na łososia jest inspirowany przepisem „Seared Salmon with Balsamic Glaze” z książki „America’s Test Kitchen – The Best Simple Recipes”


Dania głównePrzepisyRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

    • Agata says:

      Dobrze się komponuje z ryżem i brokułami. Zwykle jem go w towarzystwie warzyw (zwykle wybieram zielone), np. sałatki ze szpinaku, roszponki i orzechów, z brokułem, czy w sezonie ze szparagami.

  1. Mala Mi says:

    Wszystko ładnie, pięknie, ale ryby zaczynam smażyć zawsze od strony skóry… po to, żeby się nie rozpadły podczas obróbki termicznej… sos pomarańczowy świetnie sprawdza się też do gotowanej i potem podsmażonej na maśle cykorii.