Makaron z pesto z cukinii i anchois

Makaron z pesto z cukinii i anchois powstaÅ‚ w ramach akcji – Cisowianka gotujmy zdrowo – mniej soli. Mniej nie oznacza, że rezygnujemy z soli caÅ‚kowicie. Ograniczamy do minimum, gdyż spożywamy jej kilkakrotnie wiÄ™cej niż powinniÅ›my. Ten przepis jest bez dodatku soli, wystarczajÄ…ce sÅ‚one sÄ… tu anchois, które sÄ… bogatym źródÅ‚em żelaza, magnezu i wapnia.

Makaron z pesto z cukinii i anchois jest wyrazisty w smaku i bardzo smaczny. Warto wypróbować ten przepis póki są malinówki.

Makaron z pesto z cukinii i anchois

O samej akcji możecie wiÄ™cej poczytać u nas tutaj i na oficjalnej stronie akcji Cisowianka – gotujmy zdrowo – mniej soli.

Soli spożywamy zdecydowanie za dużo, dlatego lepiej jÄ… zastÄ…pić Å›wieżymi zioÅ‚ami (w coraz wiÄ™cej miejscach można kupić Å›wieże pÄ™czki ziół: bazylii, szaÅ‚wii, rozmarynu czy tymianku lub tak jak ja – hodować na balkonie), oliwÄ… (bardzo dobrze podkrÄ™ca smak), sokiem z limonki czy z granatu, kaparami, oliwkami, anchois, Å‚ososiem. Sól też doskonale eliminuje gotowanie na parze, wówczas nawet ziemniaki sÄ… sÅ‚one, pomimo że nie dodaje siÄ™ do nich soli.

Dlatego warto mieć chwilę refleksji i zadać sobie pytanie: czy na pewno muszę dosalać?

Makaron z pesto z cukinii i anchois

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 5 filecików anchois
  • 2 Å‚yżki posiekanych Å›wieżych ziół (bazylia, szaÅ‚wia)
  • 1 zÄ…bek czosnku
  • 2-3 Å‚yżki oliwy
  • 1 pomidor (najlepiej malinówka)

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora sparz wrzątkiem, ściągnij skórkę i pokrój w kostkę.
  2. Cukinie umyj i pokrój w półplasterki o grubości ok. 0,5 cm.
  3. Czosnek pokrój w plasterki.
  4. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cukinię, czosnek w plasterkach i świeżo posiekane zioła (ok. 2 łyżek) i smaż, aż cukinia zmięknie.
  5. Przygotuj pesto z cukinii, czyli zmiksuj blenderem uduszoną cukinię z ziołami i czosnkiem oraz 3 fileciki anchois. Dolej 1-2 łyżki oliwy. Możesz do smaku przyprawić świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.
  6. Ugotuj makaron.
  7. Do pesto z cukinii dolej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Dodaj makaron i całość wymieszaj.
  8. Makaron z pesto z cukinii podawaj z pomidorem i pokrojonymi pozostałymi 2 filetami anchois.

_MG_1096


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliMakaronyPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. bestcook says:

    Twoje pesto jest wyśmienite:) Wczoraj spróbowałam zrobić w swojej kuchni i wyszło prawie identyczne jak ze zdjęca ;) Ze swojej strony bardzo polecam musztardy Develey: słodka, bawarska,dijon czy miodowa. Rewelacyjnie komponują się z mięsem czy warzywami. Polecam i pozdrawiam :)