Makaron z pesto z cukinii i anchois powstał w ramach akcji – Cisowianka gotujmy zdrowo – mniej soli. Mniej nie oznacza, że rezygnujemy z soli całkowicie. Ograniczamy do minimum, gdyż spożywamy jej kilkakrotnie więcej niż powinniśmy. Ten przepis jest bez dodatku soli, wystarczające słone są tu anchois, które są bogatym źródłem żelaza, magnezu i wapnia.
Makaron z pesto z cukinii i anchois jest wyrazisty w smaku i bardzo smaczny. Warto wypróbować ten przepis póki są malinówki.
O samej akcji możecie więcej poczytać u nas tutaj i na oficjalnej stronie akcji Cisowianka – gotujmy zdrowo – mniej soli.
Soli spożywamy zdecydowanie za dużo, dlatego lepiej ją zastąpić świeżymi ziołami (w coraz więcej miejscach można kupić świeże pęczki ziół: bazylii, szałwii, rozmarynu czy tymianku lub tak jak ja – hodować na balkonie), oliwą (bardzo dobrze podkręca smak), sokiem z limonki czy z granatu, kaparami, oliwkami, anchois, łososiem. Sól też doskonale eliminuje gotowanie na parze, wówczas nawet ziemniaki są słone, pomimo że nie dodaje się do nich soli.
Dlatego warto mieć chwilę refleksji i zadać sobie pytanie: czy na pewno muszę dosalać?
Składniki:
- 2 cukinie
- 5 filecików anchois
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, szałwia)
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 pomidor (najlepiej malinówka)
Sposób przygotowania:
- Pomidora sparz wrzątkiem, ściągnij skórkę i pokrój w kostkę.
- Cukinie umyj i pokrój w półplasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Czosnek pokrój w plasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cukinię, czosnek w plasterkach i świeżo posiekane zioła (ok. 2 łyżek) i smaż, aż cukinia zmięknie.
- Przygotuj pesto z cukinii, czyli zmiksuj blenderem uduszoną cukinię z ziołami i czosnkiem oraz 3 fileciki anchois. Dolej 1-2 łyżki oliwy. Możesz do smaku przyprawić świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.
- Ugotuj makaron.
- Do pesto z cukinii dolej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Dodaj makaron i całość wymieszaj.
- Makaron z pesto z cukinii podawaj z pomidorem i pokrojonymi pozostałymi 2 filetami anchois.
3 komentarze
bestcook says:
Twoje pesto jest wyśmienite:) Wczoraj spróbowałam zrobić w swojej kuchni i wyszło prawie identyczne jak ze zdjęca ;) Ze swojej strony bardzo polecam musztardy Develey: słodka, bawarska,dijon czy miodowa. Rewelacyjnie komponują się z mięsem czy warzywami. Polecam i pozdrawiam :)
Catering Optima says:
A próbowaliście zrobić kiedyś swoją musztardę? To dopiero smak.
Krzysiek says:
Wgląda pysznie, ciekawy przepis.