Deszczowe popołudnie w Augustowie. Szukam miejsca na obiad. Tętniące życiem latem tawerny wokół jeziora zamknięte. Jest październik, jesień daje o sobie znać, dla turystów po sezonie najwyraźniej nie opłaca się łowić, patroszyć i smażyć. Żal i tęsknotę za sieją albo szczupakiem można ukoić nad cepelinami w słynnym Albatrosie. Albo zjeść konkretną zupę. Taką bez udziwnień, domową niemalże. Wybieram barszcz, a z nim wspomnienia. Już dawno zamieniłam tradycyjną zupę z buraków na kremy. I to był błąd. Taka naturalna słodycz tartych warzyw wsparta biała fasolą to klasyka, której mi brakowało. Skoro ją doceniam, chyba się starzeję:)

barszcz z fasolÄ…

Na ten barszcz pewnie przepisów są tysiące. W jednych domach powstaje z pieczonych warzyw, w innych nie dodaje się fasoli. Ja zrobiłam go intuicyjnie, wspomagana rodzinną pamięcią. Miał starczyć na dwa dni. Zniknął już pierwszego:)

barszcz z fasola

Składniki:

  • 5-6 wiÄ™kszych buraków
  • wÅ‚oszczyzna na wywar
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • czosnek
  • 4 ziemniaki
  • 300 g fasoli JaÅ›
  • 2 Å‚yżki masla
  • sok z poÅ‚owy cytryny
  • Å‚yżka octu winnego
  • Å‚yżka posiekanego tymianku
  • pół szklanki Å›mietany 18%
  • 4 liÅ›cie laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Fasolę namoczyć, najlepiej przez całą noc, potem odlać wodę, przepłukać.

Na patelni rozgrzać masÅ‚o. CebulÄ™ i czosnek posiekać, wrzucić na gorÄ…ce masÅ‚o, zeszklić. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na dwie części. JednÄ… odstawić, drugÄ… wsypać na patelniÄ™, dodać pół Å‚yżki octu. Smażyć na niewielkim ogniu, aż buraki zmiÄ™knÄ…. Do garnka wlać wodÄ™, wrzucić obrane i oczyszczone warzywa z wÅ‚oszczyzny. Dodać ziele angielskie i liÅ›cie laurowe. Gotować okoÅ‚o 20 minut – do miÄ™kkoÅ›ci warzyw. Odcedzić, tak by zostaÅ‚ sam wywar. Do wywaru wrzucić buraki – i te z patelni i surowe. MarchewkÄ™ i pietruszkÄ™ oraz ziemniaki pokroić w kostkÄ™ i też dodać do wywaru. Wrzucić fasolÄ™. Doprawić solÄ…, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. Gotować kolejne 20 minut. Na koniec odlać kilka Å‚yżek i wymieszać ze Å›mietanÄ…. MasÄ™ wlać do zupy, wymieszać do połączenia. Podawać ze Å›wieżym tymiankiem. Barszcz najlepszy jest na drugi dzieÅ„, gdy siÄ™ nieco przegryzie:)

barsz z fasolÄ…


PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze