Szybka orkiszowa szarlotka z aronią

Szybka orkiszowa szarlotka to zmodyfikowany przepis na szarlotkę sypaną. Ta wersja jest zdrowsza, dzięki razowej mące i chyba nawet smaczniejsza :) Szarlotkę orkiszową robi się błyskawicznie, nie trzeba wyciągać z szafki miksera ani wyciągać wcześniej produktów z lodówki. Największym wysiłkiem jest tu starcie jabłek, co również nie jest czynnością ani trudną, ani czasochłonną :)

Szybka orkiszowa szarlotka z aronią

Szarlotka to jesienne ciasto, które podkreślone smakiem aronii z nalewki pomoże uprzyjemnić chłodne, ciemne wieczory :)

Szybka orkiszowa szarlotka z aronią

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru (dałam 3/4 szklanki fruktozy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania (na tortownicę o średnicy 23cm)

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
  3. Wymieszaj suche składniki.
  4. Na dno formy daj 1/3 suchych składników, 1/2 jabłek – oprósz je cynamonem, następnie 1/3 suchych składników, 1/2 jabłek – oprósz je cynamonem,. Na wierzch pozostałe 1/3 składników, aronia i starte na tarce o grubych oczkach masło.
  5. Piecz 50 minut, po upieczeniu ostudź na metalowej kratce.

Szybka orkiszowa szarlotka z aronią

Szybka orkiszowa szarlotka z aronią

 


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response