Nalewka z owoców dzikiej róży

NalewkÄ™ z owoców dzikiej róży zrobiÅ‚am pierwszy raz rok temu. Niestety nie wiele z niej zostaÅ‚o ;) Nalewka z dzikiej róży należy do tych wytrawnych o głębokim smaku. Z perspektywy czasu wiem, że warto byÅ‚o siÄ™ poÅ›wiÄ™cić – ta nalewka jest warta kilku zadrapaÅ„ na dÅ‚oniach ;)

Nalewka z owoców dzikiej róży

Kiedy zrywać owoce dzikiej róży?

Najlepiej po pierwszych przymrozkach, czyli w listopadzie. Jeśli zerwiecie wcześniej, warto ją przemrozić przez kilka dni, aby pozbyć się goryczy.

Jak filtrować nalewkę?

Próbowałam wielu sposobów: przez gazę, przez tetrę, przez filtr do kawy. Jednak najlepszym sposobem do filtrowania nalewki okazały się chusteczki higieniczne. Takie w kartonowym pudełku pakowane po 100 sztuk. Wykładam taką serwetką sitko, które umieszczam na dzbanku (by później łatwiej było zlać do karafki lub butelki). Gdy zleci porcja, zmieniam chusteczkę. W ten sposób nalewka filtruje się nawet szybko, a mętny osad nie przedostaje się do nalewki.

Nalewka z owoców dzikiej róży

Składniki:

  • 0,5 l owoców dzikiej róży
  • 0,5 l wódki
  • 100 ml spirytusu
  • 0,5-1 szklanki cukru (do smaku)
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży umyj i ponakłuwaj widelcem.
  2. Owoce wsyp do słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zakręć i odstaw na 2 tygodnie.
  3. Po dwóch tygodniach dolej ostudzony syrop cukrowy (zagotuj wodę z cukrem), zakręć słoik i wymieszaj. Odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  4. Następnie przecedź nalewkę i odstaw na ok. 2 miesiące.
  5. Przefiltruj nalewkę (przeczytaj wyżej, jak to zrobić), aby była klarowna i gotowa do wypicia :)

Nalewka z owoców dzikiej róży

nalewka z owoców dzikiej rozy

Nalewka z owoców dzikiej róży


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    23 komentarze

  1. nalewowski says:

    Obłęd. Delikatnie jabÅ‚ko troszkÄ™ jakby cynamon czekaolada… polecam uźyc w miarÄ™ mozliwosci zamiast kupnego wÅ‚asnej produkcji alkoholu. Åšwietnie siÄ™ komponuje ze sÅ‚odkawym posmakiem bimberku. Moj numer 2 zaraz po swojskiej anyżowce :)

    • Agata says:

      Cieszę się, że smakuje :) Moja tegoroczna jest w fazie produkcji, więc do degustacji muszę się jeszcze uzbroić w cierpliwość ;) Będzie idealna na zimę!

  2. ania says:

    Nalewkę czka pyszna w tym roku róży wszędzie pełno postanowiłam zrobić nalewek i naprawdę ma moc jest pyszna polecam przepis

    • Agata says:

      Nie, nie usuwam – brak mi cierpliwoÅ›ci ;) Nie rozgniatam natomiast owoców, tylko je nakÅ‚uwam, dziÄ™ki temu Å‚atwo jest przefiltrować nalewkÄ™.

  3. Marcin says:

    Niestety coraz trudniej o okazałe krzaki dzikiej róży, z których można zebrać owoce. Te które pozostały są szybko czyszczone z owoców przez ptaki, ale postaram się w tym rok też coś zebrać i spróbuje zrobić nalewkę. Ten lekko wytrawny smak nalewki z dzikiej róży bardzo mi odpowiada.

  4. magda says:

    Witam :)
    Czy przecedzenie ma polegać na usunięciu owoców? Przez dwa mieisace ma stac bez owoców, dobrze rozumiem?
    Pytanie może głupie, ale to moja pierwsza nalewka która zamierzam zrobić :) a mam dokoła domu mnóstwo dzikiej róży :)
    Pozdrawiam :)

    • Agata says:

      tak, ma stać 2 miesiące bez owoców. Dzikiej róży zazdroszczę, chyba jutro zapuszczę się gdzieś w krzaki w poszukiwaniu jej z dala od drogi :)

  5. tirador says:

    POMOCY!!! NastawiÅ‚em mojÄ… dzikÄ… różę 02.11 (1 kg owoców + cukier). Niestety pomyliÅ‚y mi siÄ™ daty i zamiast 14 dni trzymaÅ‚em owoce w sÅ‚oju… równo 4 tygodnie. Efekt? Gdy dziÅ› odkrÄ™ciÅ‚em słój okazaÅ‚o siÄ™, że WSZYSTKO SFERMENTOWAŁO… A miaÅ‚o być tak piÄ™knie :-(
    Czy ten nastaw jest do uratowania? Czy coÅ› można z niego zrobić, czy już tylko do wyrzucenia? Może destylować? Ale nie wiem jak… Jeszcze nie tracÄ™ nadziei. Pomóżcie proszÄ™.

    • Agata says:

      Sfermentowane owoce tylko do kosza :( Z destylowaniem nie miałam do czynienia więc nie pomogę.
      Nalewkę z dzikiej róży robię wg podanego przepisu, czyli owoce zalewam alkoholem, dopiero później, po 2 tygodniach dodaję syrop cukrowy.

      • tirador says:

        Ale czy w wyniku fermentacji owoców zasypanych cukrem nie powstaje … alkohol.? Czyli dolewajÄ…c do nastawu spirytusu bÄ…dź mocnej wódki, dodajemy alkoholu do alkoholu. Nie powinno siÄ™ zatem chyba nic stać, no może jedynie fermentacja wpÅ‚ynie na smak nalewki. Poprawcie mnie, jeÅ›li siÄ™ mylÄ™. No bo jeÅ›li mam zmarnować spirytus na taki eksperyment ,to wolÄ™ go przeznaczyć na innÄ… nalewkÄ™…

  6. Rafał says:

    Ja kilka nalewek z różnych owoców robiłem tak, że zasypywałem owoce cukrem, po 2-3 dniach jak cukier się częściowo wymieszał, owoce puściły sok i zaszła fermentacja, zalewałem spirytusem i wodą. Wszystko trafiało na rok do piwnicy, owoców nie wyjmowałem przez rok. Nie wiem jak z dziką różą ale tamte nalewki miały bardzo głęboki smak. Z dziką różą postąpię podobnie, zobaczymy co wyjdzie.

    • Agata says:

      Przeważnie też tak robię :) zasypywanie cukrem świetnie się sprawdza w przypadku soczystych owoców. Owoce dzikiej róży są twarde, stąd zmiana metody.

  7. Agata says:

    GÅ‚upie pytanie,ale co zrobić. Co znaczy „przecedź nalewkÄ™ „? Wnioskuje, że nie to samo co przefiltrować. ProszÄ™ o pomoc .

  8. Beata says:

    Dzień dobry,
    ze zrobieniem takiej nalewki nosze się już od zeszłego roku. Mam jednak pytanie, czy mogę już teraz zebrać owoce? Jeśli tak to ile dni mam je mrozić?