Wegańskie curry z dyni z kapustą chińską i jarmużem

Artykuły spożywcze kupuję oczami. Na ogół nie mam planu, co będę robić na obiad, kupuje to, co przykuje moją uwagę, co mi się podoba. Niektóre moje decyzje zakupowe są jednak bardzo przewidywalne ;) Widząc dynię wiadomo, że ją kupię, nawet jeśli mam w domu, ale inny gatunek ;) Podobnie było i tym razem, kiedy na targu zobaczyłam kapustę chińską i jarmuż. Kupiłam bez żadnego namysłu. W drodze powrotnej do domu zadzwoniła moja chrześnica (weganka), zapowiadając się, że przyjedzie kolejnego dnia. Oczywiste więc było, że zrobię coś wegańskiego :)

Wegańskie curry z dyni jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające dzięki imbirowi i curry. Idealne na jesienne chłody.

Wegańskie curry z dyni z kapustą chińską i jarmużem

Wegańskie curry jest pyszne, smakuje nie tylko weganom :)

Wegańskie curry z dyni z kapustą chińską i jarmużem

Tym przepisem wygrałam konkurs w magazynie KUKBUK, gdzie nagrodą były kilkudniowe warsztaty wegańskie z Wegan Nerd (tu zobaczcie, jak było :)

Wegańskie curry z dyni z kapustą chińską (pak choi) i jarmużem

Składniki:

  • 700 g dyni (waga po obraniu i pokrojeniu)
  • 200g kapusty chińskiej (można zastąpić szpinakiem) – pak choi
  • 50g jarmużu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szalotka
  • ok.2-3cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • gałka muszkatołowa
  • sos sojowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2-1 szklanki wody
  • opcjonalnie oliwa z orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Dynie obierz i pokrój w kostkę.
  2. Szalotkę drobno posiekaj.
  3. Kapustę chińską pokrój w 1-centymetrowe paski.
  4. Jarmuż oderwij od łodyg.
  5. Imbir zetrzyj na tarce.
  6. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj imbir, curry i szalotkę i smaż, aż szalotka się zeszkli.
  7. Dodaj dynię i duś ok. 15 minut.
  8. Dodaj posiekaną kapustę chińską, jarmuż i przecier pomidorowy. Dolej wodę (zacznij od pół szklanki, najwyżej dolejesz więcej). Dopraw sosem sojowym i świeżo startą gałką muszkatołową.
  9. Duś całość ok. 10 minut, aż dynia będzie miękka.
  10. Wegańskie curry z dyni z kapustą chińską i jarmużem podawaj skropione oliwa z orzechów włoskich, z ryżem lub świeżym pieczywem.

kapusta chińska

Wegańskie curry z dyni z kapustą chińską i jarmużem

Wegańskie curry z dyni z kapustą chińską i jarmużem

Wegańskie curry z dyni z kapustą chińską i jarmużem

Wegańskie curry z dyni z kapustą chińską i jarmużem


Dania głównePrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

Pozostaw odpowiedź Beata Anuluj pisanie odpowiedzi