Curry z dyni i bakłażana

Dynia jest dla mnie niekwestionowaną królową jesieni. Świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, dlatego nie ma tygodnia, abym nie zrobiła kolejnej wersji potrawy z jej użyciem. Tym razem poza dynią miałam w lodówce bakłażany. Połączenie przypadkowe (nie do końca ;) na kursie gotowania w Kambodży dodawaliśmy bakłażana do curry) okazało się strzałem w 10! Do tego świeży jarmuż, suszone liście kozieradki (które dostałam od znajomej i czekały na użycie ;)) i sporo rozgrzewających przypraw.

Curry zupełnie nie ucierpiało na tym, że nie dodałam mleczka kokosowego, wyszło bardzo aromatyczne, pełne jesiennych smaków.

Curry z dyni i bakłażana

Gdy spojrzaÅ‚am na warzywnÄ… zawartość lodówki nie miaÅ‚am wÄ…tpliwoÅ›ci, co zrobiÄ™ na obiad, na który miaÅ‚a przyjść moja siostrzenica – weganka. Curry z dyni i bakÅ‚ażana pasowaÅ‚o idealnie :)

Curry z dyni i bakłażana

Składniki:

  • 1kg dyni
  • 2 bakÅ‚ażany
  • 3 liÅ›cie jarmużu (lub szklanka porwanych liÅ›ci)
  • 1 szalotka
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 3cm kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru
  • kawaÅ‚ek papryczki chilii
  • 1 Å‚yżeczka curry
  • 1/2 Å‚yżeczki kurkumy
  • 1/2 Å‚yżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 Å‚yżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 Å‚yżeczki sÅ‚odkiej wÄ™dzonej papryki
  • 2 Å‚yżki oleju
  • 1 Å‚yżka suszonych liÅ›ci kozieradki
  • puszka pomidorów
  • 400ml wody (jako miarkÄ™ użyj puszki po pomidorach) lub bulionu warzywnego
  • garść jarmużu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę pokrój w kostkę, imbir m papryczkę chili i czosnek drobno posiekaj.
  2. Bakłażana umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę, dynię obierz i pokrój w podobne kawałki.
  3. Na głębokiej patelni (lub w dużym garnku) rozgrzej olej i daj przyprawy: curry, kolendrę, kumin, wędzoną paprykę i kurkumę, następnie dodaj imbir, papryczkę chili, czosnek i cebulę i przesmaż.
  4. Dodaj bakłażana i dynię, chwilę przesmaż w przyprawach i dodaj pomidory w puszce oraz wlej wodę (część, nie od razu całą, dodawaj stopniowo).
  5. Duś wszystko, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę suszonych liści kozieradki i porwane liście jarmużu.
  6. Curry z dyni i bakłażana podawaj posypane natka pietruszki. Curry z dyni możesz jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryżu czy kaszy.

 

Curry z dyni i bakłażana

Curry z dyni i bakłażana

Curry z dyni i bakłażana


Dania głównePrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Ka says:

    Nigdynie myślałam ,żeby bakłażana z dynią łączyć. Zawsze go z porem,szparagami/bobem,papryką robiłam. Nie soli Pani bakłzana przed obróbką?