
Do tej pory kupowaÅ‚am pigwÄ™ na nalewkÄ™ z pigwy. W tym roku staÅ‚am siÄ™ jednak posiadaczkÄ… dużej iloÅ›ci. Wyobraźcie sobie, jakie byÅ‚o moje zdziwienie, gdy moja nauczycielka od angielskiego przychodzÄ…c do mnie na lekcje od progu zawoÅ‚aÅ‚a „quince, quince” i wrÄ™czyÅ‚a mi kilka kilogramów pigwy z ogródka jej mamy. Pigwy okazaÅ‚o siÄ™ za dużo na nalewkÄ™ pigwowÄ… (która jest już zrobiona), dlatego zrobiÅ‚am jeszcze konfiturÄ™ i pigwÄ™ do cytryny. TakÄ… motywacjÄ™ do nauki to ja rozumiem – Ewa, nie mogÅ‚aÅ› mi dać lepszej nagrody :)
Konfitura z pigwy do herbaty to propozycja na przetwory na zimę. Słodkim smakiem umili jesienne wieczory, a właściwościami odgoni od nas przeziębienie. Pigwa w takim wydaniu to trochę alternatywa do cytryny. Pigwa jest niezwykle wdzięczna w obróbce, nie rozpada się, a wraz z temperaturą wytwarza antycyjaninę, pigment dzięki któremu konfitura zmienia kolor na czerwony.
Przepis na konfiturę z pigwy nie jest trudny, poza umyciem i pokrojeniem w zasadzie robi się ona sama :) Wystarczy tylko dokładnie wymyć pigwę (pozbywając się meszku ze skórki), usunąć gniazda nasienne i pokroić (bez obierania ze skórki), zasypać cukrem, zalać wodą, przykryć pokrywką i gotować :) Tak przygotowaną konfiturą możecie obdarować swoich bliskich, dołączając np. do świątecznych prezentów.
Jakie właściwości ma pigwa?
Pigwa jedzona na surowo jest twarda i kwaśna, dlatego bywa nazwana polską cytryną. Idealnie nadaje się na przetwory (zawiera bardzo dużo pektyn), które mają zdrowotne właściwości i zalecane są w sezonie jesienno-zimowym. Pigwa bowiem zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy. Ponadto zawiera witaminę B oraz m.in. wapń, żelazo, potas i magnez. Dlatego zaleca się spożywanie pigwy (sok, konfiturę, pigwę do herbaty) przy przeziębieniach i suchym kaszlu.
Składniki:
- 1,5 kg pigwy
- 1 kg cukru
- 1,5 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Pigwę dokładnie umyj, pozbywając się meszku z jej skórki. Przekrój na ćwiartki (nie obieraj ze skórki!) i usuń gniazda nasienne.
- Pokrój pigwę w kostkę (ale nie w drobną ;)).
- Do garnka (najlepiej z grubym dnem, ja użyłam mojej ukochanej żeliwnej brytfanki) daj pokrojoną pigwę, wlej wodę i wsyp cukier. Całość zamieszaj i zagotuj.
- Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem od zagotowania ok.1,5 godziny, raz na jakiś czas mieszając. Dodaj sok z cytryny (przełamie nieco słodycz konfitury), wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
- Gorącą konfiturę z pigwy przełóż do wyparzonych i dobrze osuszonych słoiczków i dobrze zakręć.
- Słoiki zapasteryzuj, aby mieć pewność, że przetrwają zimę :)
Rada: Jak pasteryzować słoiki?
Pasteryzuję mamy sposobem, czyli na dno garnka kładę bawełnianą ściereczkę na której ustawiam słoiki (słoiki wybieram o podobnej wysokości). Słoiki zalewam wodą tak, aby sięgała ona do 3/4 wysokości słoików. Zagotowuję wodę ze słoikami i gotuję jeszcze 20 minut od zagotowania.
Odradzam wstawiania słoików do gotującego się wrzątku, gdyż wówczas część słoików może pęknąć. Bezpieczniej jest wstawić je do letniej wody i pozwolić się zagotować razem ze słoikami.
Po zapasteryzowaniu stawiam słoiki do góry nogami i czekam, aż ostygną. W ten sposób też sprawdzam, czy nic z nich nie przecieka. Jeśli tak, to znaczy, że zakrętka była nieszczelna i słoik warto wstawić do lodówki i zjeść jego zawartość w ciągu kilku dni :)
13 komentarzy
Piotrek says:
Fajny pomysł na zimę :)
Ewa says:
Oooo… o kurczÄ™! ale fajnie! No i zapamiÄ™taÅ‚aÅ› quince jak nic! NastÄ™pnym razem muszÄ™ być tylko trochÄ™ sprytniejsza i wymyÅ›leć jakieÅ› słówko, na które nie mam uczulenia! :)
smakujemyzycie.pl says:
Noo i właśnie o to chodziło .. konfitura z pigwy do doskonałe źródło witamin do śniadania :) również polecam bo sama robię. Pigwa rulez..
quba says:
Wychodzi z tego 7-8 słoiczków 300 ml. Przepis ma poważną wadę. Taka ilość nie dotrwa do Mikołaja.
Agata says:
Niestety tak może być ;) I po raz kolejny z boga dowiaduję się, że już jest sezon na pigwę!
Dziękuję i już szykuję się na nalewki :)
Paulina says:
Jeżeli robiÅ‚aÅ› konfiturÄ™ z tego co na zdjÄ™ciu to nie jest to pigwa a pigwowiec – mniejszy i zdecydowanie bardziej kwaÅ›ny niż pigwa in spe, która jest owocem dużym (wielkoÅ›ci pomaraÅ„czy)
Agata says:
To jest pigwa na 100% :) Duży owoc, wielkości wielkiej gruszki :)
quba says:
MiaÅ‚em przypadki, że pigwa byÅ‚a sÅ‚abszego gatunku i nie chciaÅ‚a siÄ™ żelować nawet po dwóch godzinach – za twarda. Wówczas zaÅ‚atwiÅ‚em sprawÄ™ blenderem. Jednak to nie jest już konfitura, ale dżem. Należy wtedy uważać (najlepiej zgasić palnik), bo masa w garnku momentalnie żeluje i nie dość, że może siÄ™ przypalić, to może wyrzucać z garnka bÄ…ble dżemu (paskudnie parzy). Do Pauliny – to jest pigwa gruszkoksztaÅ‚tna, jest jeszcze wersja jabÅ‚koksztaÅ‚tna. Pigwowiec jest krzewem i ma owoce wielkoÅ›ci 5 cm. Możesz sobie porównać: http://www.bezogrodek.com/2015/10/pigwa-pigwowiec-podobienstwa-roznice.html
objawienie says:
Pierwszy raz robiÄ™ konfitury z pigwy, okazaÅ‚o siÄ™, że mam aż 2,65kg, daÅ‚em wiÄ™c 1szklankÄ™ wody z sokiem z 1,5 cytryny i wkroiÅ‚em pigwÄ™. W przepisie brakowaÅ‚o mi przypraw, wiÄ™c dodaÅ‚em Å‚yżkÄ™ zmiażdżonych gniazdek anyżu, Å‚yżkÄ™ zmiażdżonej kory cynamonowej z Indii i Å‚yżkÄ™ innego cynamonu, tym razem mielonego, 4 lub 5 owocników zielonego kardamonu, bez miażdżenia czy wyÅ‚upywania nasion, do tego 275g cukru trzcinowego brÄ…zowego – a nie kilogram(to byÅ‚oby kosmicznie zbyt dużo), zmieszaÅ‚em to ze szklankÄ… wody i gdy pierwsza woda już siÄ™ pogotowaÅ‚a z pigwÄ… na delikatnym ogniu dodaÅ‚em i wyparowaÅ‚a,dodaÅ‚em wodÄ™ z cukrem i przyprawami. Kilka godzin gotowaÅ‚em. ZrobiÅ‚a siÄ™ pyszna, bardzo sÅ‚odka a zarazem Å›wietnie kwaskowa pacia, jest wciąż dużo kawaÅ‚ków pigwy, nie jest to w ogóle czerwone, a podobne do frużeliny z jabÅ‚ek domowej roboty. Po kilku godzinach gotowania odÅ‚ożę do odpoczynku przed dom, żeby siÄ™ wyziÄ™biÅ‚o a jutro dokoÅ„czÄ™ gotować, smażyć-bo powoli gÄ™stnieje i bÄ™dÄ™ wkÅ‚adaÅ‚ do sÅ‚oików i zagotowywaÅ‚. Cynamon, anyż
objawienie says:
Cynamon i anyż są konieczne!
ewa says:
Witam zrobiłam dziś konfiturkę z pigwy ,ale moja nie ma takiego pięknego koloru ma kolor pomarańczowy,dałam mniej cukru bo moja pigwa nie była mocno kwaśna.Pozdrawiam
Ela says:
Zrobiłam. Jest dokładnie taka jak na zdjęciach, a w smaku przepyszna .
Agata says:
Bardzo się cieszę! efekt jej docenisz jeszcze bardziej w chłodne wieczory :)