Åšledzie z figami i orzechami z olejem lnianym

Śledzie to nieodzowny element Świąt. U mnie zawsze królował w śmietanie, podany z ziemniakami w mundurkach oraz klasyczny w oleju. W tym roku zrobiłam nieco inaczej na próbę. Próba bardzo udana, więc zachęcam Was do zrobienia takich śledzi na Wigilię lub święta. Wystarczy kilka składników, by zmienić tradycyjne śledzie w coś zupełnie innego i jest bajecznie proste.

To opcja również dla tych, co Å›ledzi nie lubiÄ… – w tej formie powinny Wam zasmakować :)

Åšledzie z figami i orzechami z olejem lnianym

Do tego przepisu wykorzystaÅ‚am olej lniany, który przywiozÅ‚am z Nałęczowa z wigilii wg Marka FliÅ„skiego. ByÅ‚a to kolacja uwieÅ„czajÄ…ca akcjÄ™ Gotujmy zdrowo – mniej soli. Taki jest też ten przepis :) Bez grama dodatkowej soli. WystarczajÄ…co sÅ‚one sÄ… bowiem Å›ledzie, a podprażone orzechy i figi Å›wietnie podbijajÄ… smak. caÅ‚ego dania.

Åšledzie z figami i orzechami z olejem lnianym

Składniki:

  • 3 matiasy
  • 2 szalotki
  • 3 Å‚yżki posiekanych i podprażonych orzechów wÅ‚oskich
  • 3 Å‚yżki posiekanych fig
  • ok. 50 ml oleju lnianego
  • ziarna czerwonego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Matiasy wymocz w wodzie przez co najmniej 2 godziny, najlepiej zostaw na noc.
  2. Matiasy dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój
  3. Szalotkę pokrój w półplasterki i zalej wrzątkiem. Odstaw na 15 minut i odsącz.
  4. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni a następnie posiekaj.
  5. Figi posiekaj i wymieszaj z podprażonymi orzechami.
  6. W słoiku układaj warstwami śledzie, cebulę i orzechy z figami oraz pieprz. Całość zalej olejem lnianym.
  7. śledzie z figami i orzechami włóż do lodówki na co najmniej 4-8 godzin lub całą noc.
  8. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny

Åšledzie z figami i orzechami z olejem lnianym

Åšledzie z figami i orzechami z olejem lnianym


Boże NarodzenieGotujmy zdrowo - mniej soliRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Ewa says:

    To jest wlasnie jeden z tych przepisów, ktore powodujÄ…, że na koniec w ogromnym poÅ›piechu doczytujÄ™ ostatniÄ… linijkÄ™ i robiÄ™ cichutkie „szlaaaag… ” Przepisy już w pierwszej linijce powinny mieć adnotacjÄ™, że gdzieÅ› w tekscie czai siÄ™ coÅ› w rodzaju „odÅ‚oż na 48 godzin” :) . Tu puÅ‚apka byÅ‚a podwójna. Już siÄ™ nawet pogodziÅ‚am, ze jak jutro kupiÄ™ Å›ledzie to je jeszcze muszÄ™ zostawić na noc. A tu na koniec jeszcze 48h :) Ale przynajmniej zupelnie wyjatkowo przeczytalam przepis do konca przed zrobieniem!