
Śledzie to nieodzowny element Świąt. U mnie zawsze królował w śmietanie, podany z ziemniakami w mundurkach oraz klasyczny w oleju. W tym roku zrobiłam nieco inaczej na próbę. Próba bardzo udana, więc zachęcam Was do zrobienia takich śledzi na Wigilię lub święta. Wystarczy kilka składników, by zmienić tradycyjne śledzie w coś zupełnie innego i jest bajecznie proste.
To opcja również dla tych, co Å›ledzi nie lubiÄ… – w tej formie powinny Wam zasmakować :)
Do tego przepisu wykorzystaÅ‚am olej lniany, który przywiozÅ‚am z Nałęczowa z wigilii wg Marka FliÅ„skiego. ByÅ‚a to kolacja uwieÅ„czajÄ…ca akcjÄ™ Gotujmy zdrowo – mniej soli. Taki jest też ten przepis :) Bez grama dodatkowej soli. WystarczajÄ…co sÅ‚one sÄ… bowiem Å›ledzie, a podprażone orzechy i figi Å›wietnie podbijajÄ… smak. caÅ‚ego dania.
Składniki:
- 3 matiasy
- 2 szalotki
- 3 łyżki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich
- 3 łyżki posiekanych fig
- ok. 50 ml oleju lnianego
- ziarna czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Matiasy wymocz w wodzie przez co najmniej 2 godziny, najlepiej zostaw na noc.
- Matiasy dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój
- Szalotkę pokrój w półplasterki i zalej wrzątkiem. Odstaw na 15 minut i odsącz.
- Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni a następnie posiekaj.
- Figi posiekaj i wymieszaj z podprażonymi orzechami.
- W słoiku układaj warstwami śledzie, cebulę i orzechy z figami oraz pieprz. Całość zalej olejem lnianym.
- śledzie z figami i orzechami włóż do lodówki na co najmniej 4-8 godzin lub całą noc.
- Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny
2 komentarze
Ewa says:
To jest wlasnie jeden z tych przepisów, ktore powodujÄ…, że na koniec w ogromnym poÅ›piechu doczytujÄ™ ostatniÄ… linijkÄ™ i robiÄ™ cichutkie „szlaaaag… ” Przepisy już w pierwszej linijce powinny mieć adnotacjÄ™, że gdzieÅ› w tekscie czai siÄ™ coÅ› w rodzaju „odÅ‚oż na 48 godzin” :) . Tu puÅ‚apka byÅ‚a podwójna. Już siÄ™ nawet pogodziÅ‚am, ze jak jutro kupiÄ™ Å›ledzie to je jeszcze muszÄ™ zostawić na noc. A tu na koniec jeszcze 48h :) Ale przynajmniej zupelnie wyjatkowo przeczytalam przepis do konca przed zrobieniem!
Fotograf Bielsko-Biała says:
Åšwietny przepis