Pieczeń wegańska z fasoli i orzechów

Fasola, orzechy, dużo ziół i efekt w pełni zadowalający :) Pieczeń z fasoli i orzechów  wg przepisu z magazynu Kuchnia (nr 12/2014) wg Marty Dymek (z kosmetycznymi moimi zmianami) to pomysł na zdrowy, pyszny obiad. Nie bójcie się dodać tu dużo ziół, są one wskazane, wręcz niezbędne :)

Pieczeń wegańska z fasoli i orzechów

Pieczeń możecie (a nawet powinniście ;)) przygotować wcześniej i odgrzać gdy przyjdą goście lub gdy wrócicie z pracy do domu.

Pieczeń wegańska z fasoli i orzechów

Składniki:

  • 340g biaÅ‚ej fasoli
  • 3 szalotki
  • 1 winne jabÅ‚ko (np. szara reneta)
  • kilka Å‚yżek oleju
  • 3 liÅ›cie laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 jagody jaÅ‚owca
  • 220g orzechów wÅ‚oskich
  • 110g pÅ‚atków owsianych
  • 200ml oleju
  • 3 Å‚yżki sosu sojowego
  • 2 Å‚yżeczki estragonu
  • 1 Å‚yżeczka czÄ…bru
  • 1/2 Å‚yżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 Å‚yżeczki majeranku
  • 1 Å‚yżeczka posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
  • 2 Å‚yżeczki musztardy
  • sól (daÅ‚am wÄ™dzonÄ…), pieprz
  • 1 jabÅ‚ko pokrojone w 6 cienkich plasterków, do poÅ‚ożenia na wierzch

Sposób przygotowania:

  1. FasolÄ™ zalej wrzÄ…tkiem i zostaw na noc.
  2. Orzechy zmiel w blenderze.
  3. PÅ‚atki owsiane zmiel w blenderze.
  4. Namoczoną i odsączoną fasolę, zalej wodą i gotuj ok. 35-40minut, aż będzie miękka.
  5. Cebulę pokrój w półplasterki, jabłko w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej olej i przeszklij na niej cebulę z jabłkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem.
  7. Gdy cebula będzie szklista, wyciągnij liście, ziele i jałowca.
  8. Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
  9. Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki (poza jabłkami w plastrach), dopraw solą i pieprzem.
  10. Formę nasmaruj olejem  lub wyłóż papierem do pieczenia i przełóż fasolową masę. Na wierzch ułóż plasterki jabłka.
  11. Piecz o. 1 godziny. Po ostudzeniu pokrój. Przed zjedzeniem odgrzej porcję :)
  12. Pieczeń z fasoli i orzechów możesz podać z sosem grzybowym (ugotowane, wcześniej namoczone, suszone grzyby ze śmietanką sojową)

Pieczeń wegańska z fasoli i orzechów


Boże NarodzenieDania głównePrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Daria. says:

    jest Å›wietna! koniecznie muszÄ™ wypróbować ten przepis :) chÄ™tnie zaskoczÄ™ rodzinÄ™ – z caÅ‚Ä… pewnoÅ›ciÄ… niesamowitym smakiem tej pieczeni :)

  2. ania says:

    Pani Agato, bardzo ciekawa alternatywa dla mięsa! Chętnie wypróbuję, jak zaopatrzę się we wszystkie składniki. Pozdrawiam

    • Agata says:

      foodmania, też tak uważam, więc jak tylko zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że go wypróbuję :) A że to przepis Marty Dymek, to wiedziałam, że będzie pyszny :)