Fasola, orzechy, dużo ziół i efekt w pełni zadowalający :) Pieczeń z fasoli i orzechów wg przepisu z magazynu Kuchnia (nr 12/2014) wg Marty Dymek (z kosmetycznymi moimi zmianami) to pomysł na zdrowy, pyszny obiad. Nie bójcie się dodać tu dużo ziół, są one wskazane, wręcz niezbędne :)
Pieczeń możecie (a nawet powinniście ;)) przygotować wcześniej i odgrzać gdy przyjdą goście lub gdy wrócicie z pracy do domu.
Składniki:
- 340g białej fasoli
- 3 szalotki
- 1 winne jabłko (np. szara reneta)
- kilka łyżek oleju
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 jagody jałowca
- 220g orzechów włoskich
- 110g płatków owsianych
- 200ml oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
- 2 łyżeczki musztardy
- sól (dałam wędzoną), pieprz
- 1 jabłko pokrojone w 6 cienkich plasterków, do położenia na wierzch
Sposób przygotowania:
- Fasolę zalej wrzątkiem i zostaw na noc.
- Orzechy zmiel w blenderze.
- Płatki owsiane zmiel w blenderze.
- Namoczoną i odsączoną fasolę, zalej wodą i gotuj ok. 35-40minut, aż będzie miękka.
- Cebulę pokrój w półplasterki, jabłko w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i przeszklij na niej cebulę z jabłkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem.
- Gdy cebula będzie szklista, wyciągnij liście, ziele i jałowca.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
- Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki (poza jabłkami w plastrach), dopraw solą i pieprzem.
- Formę nasmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia i przełóż fasolową masę. Na wierzch ułóż plasterki jabłka.
- Piecz o. 1 godziny. Po ostudzeniu pokrój. Przed zjedzeniem odgrzej porcję :)
- Pieczeń z fasoli i orzechów możesz podać z sosem grzybowym (ugotowane, wcześniej namoczone, suszone grzyby ze śmietanką sojową)
4 komentarze
Daria. says:
jest świetna! koniecznie muszę wypróbować ten przepis :) chętnie zaskoczę rodzinę – z całą pewnością niesamowitym smakiem tej pieczeni :)
ania says:
Pani Agato, bardzo ciekawa alternatywa dla mięsa! Chętnie wypróbuję, jak zaopatrzę się we wszystkie składniki. Pozdrawiam
foodmania says:
często na bazie fasoli piekę ciasta, bądź pasztety, a ta pieczeń to świetny pomysł!
Agata says:
foodmania, też tak uważam, więc jak tylko zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że go wypróbuję :) A że to przepis Marty Dymek, to wiedziałam, że będzie pyszny :)