Tort bezowy Rocher

Bezowy tort Rocher pierwszy raz spróbowałam u koleżanki, która wypatrzyła go na blogu Moje Wypieki. Tort jest bardzo słodki i ma to, co łasuchy lubią najbardziej: bezowo-orzechowe spody, duuuuużo nutelli, orzechów i mascarpone. Składniki tak smaczne, że nie ma szans, aby komuś nie smakował :) Kalorie? Lepiej ich nie liczcie :) Zróbcie sobie przyjemność (przecież wszystko jest dla ludzi ;) ) i zasmakujcie :) Jeśli szukacie specjalnej okazji, to może na Dzień Babci i Dzień Dziadka? :) Albo po prostu na karnawał :)

Tort przygotujcie co najmniej dzień wcześniej, blaty bezowe są dosyć suche, dlatego trzeba poczekać aż nieco zmiękną od kremu.

Tort bezowy Rocher

Przepis nieco zmodyfikowałam, bo w oryginale jest jeszcze na wierzchu czekoladowe ganache z mlecznej czekolady  i pralinki Ferrero Rocher, ale ten poziom słodyczy jest już poza zasięgiem mojej wyobraźni :)

Tort bezowy RocherSkładniki (na tort o średnicy ok. 24cm):

na blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200g orzechów laskowych
  • 30 g gorzkiej czekolady

na krem:

  • 500g mascarpone
  • słoik nutelli (350g)
  • 100g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
  • 100g orzechów laskowych, podpieczonych i posiekanych (zostaw 2 łyżki do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, ostudź i zmiel (mieliłam malakserem dołączonym do blendera ręcznego).
  2. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Na trzech arkuszach papieru do pieczenia narysuj ołówkiem (odrysuj np. od spodu tortownicy lub dużego talerza) 3 okręgi o średnicy ok.22-24 cm. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  4. Białka ubij mikserem na sztywno i dopiero wówczas powoli (partiami, po łyżce) dodawaj cukier i dalej miksuj, dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj tylko do połączenia się składników. Wsyp starta czekoladę i zmielone orzechy – wymieszaj wszystko szpatułą lub drewnianą łyżka.
  5. 3 blachy do pieczenia (np. z piekarnika) wyłóż przygotowanymi arkuszami papieru do pieczenia (w ten sposób, aby narysowane kółka były od spodniej strony) i wyłóż na nie masę. Wyrównaj, powinny być 3 dosyć płaskie placki.
  6. Piecz naraz 3 blachy w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę 15 minut. Po upieczeniu wyjmij i wystudź. Blaty będą dosyć twarde – takie mają być :)
  7. Przygotuj krem: Zmiksuj mascarpone z nutellą i dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą ustaw drugi garnek lub metalową miskę tak, aby spód nie dotykał tafli wody, i umieść w nim posiekaną czekoladę), lekko ostudzoną czekoladę. Miksuj aż krem będzie gładki. Dodaj orzechy (zostaw trochę do dekoracji) i wymieszaj. Przykryj miskę folia spożywczą i odstaw do lodówki aż krem nieco zgęstnieje.
  8. Blaty bezowe przełóż czekoladowo-orzechowym kremem. Wierzch dodatkowo obsyp posiekanymi orzechami laskowymi i kawałkiem startej gorzkiej czekolady.
  9. Gotowy tort bezowy Rocher schować co najmniej na 12 godzin do lodówki.

Rady:

  • Jeśli tylko macie taką możliwość, sami zmielcie orzechy – są bardziej aromatyczne niż te kupione już zmielone.
  • Tort najlepiej kroi się cienkim nożem z piłką (takim do pieczywa)

 

Tort bezowy Rocher


Boże NarodzenieCiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze