
Nieważne, czy świętujecie Walentynki, czy wobec amerykańskiej marketingowej tradycji jesteście bezwzględnie obojętni. Te ekstremalnie czekoladowe babeczki powinniście zrobić. Rozpalą zmysły niewątpliwe. Będą afrodyzjakiem, pocieszeniem i przyjemnością. Niewyszukane, najprostsze. W tym tkwi ich sekret. I moc poprawiana nastroju:)
Czekoladowe babeczki można upiec w zwykłej blaszce do muffinek lub silikonowych foremkach. Kształt zależy od inwencji i potrzeby. Ja eksperymentowałam z dekoracją, by ostatecznie oddać hołd skromności. W wersji nieulepszanej babeczki podobały mi się najbardziej:)
JeÅ›li szukacie innych walentynkowych inspiracji – znajdziecie je tutaj.
Składniki:
- 2, 5 szklanki mÄ…ki
- 100 g czekolady – polecam gorzkÄ…, babeczki bÄ™dÄ… mniej sÅ‚odkie
- 3/4 szklanki cukru brÄ…zowego
- szklanka maślanki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- szczypta sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
MÄ…kÄ™ przesiać z kakao, proszkiem i sodÄ…. Dodać cukier, wymieszać. MasÅ‚o roztopić w kÄ…pieli wodnej z poÅ‚owÄ… czekolady, odstawić do wystygniÄ™cia. Jajka rozbeÅ‚tać, dodać maÅ›lankÄ™, przestudzone masÅ‚o z czekoladÄ…. Wymieszać energicznie. MasÄ™ wlać do mÄ…ki i dodatków, wymieszać. DrugÄ… poÅ‚owÄ™ czekolady pokroić na drobne kawaÅ‚ki. Wmieszać do ciasta. Foremki w ksztaÅ‚cie serca wysmarować masÅ‚em i wlać do każdej ciasto na poÅ‚owÄ™ wysokoÅ›ci – nie powinny za bardzo wyrastać, żeby zachować ksztaÅ‚t. JeÅ›li robicie w foremkach muffinowych ciasta wlać do 3/4 wysokoÅ›ci. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez okoÅ‚o 20 minut.
Dekoracja:
Babeczki można po wystudzeniu przekroić i przeÅ‚ożyć bitÄ… Å›mietanÄ… z truskawkami. ÅšmietanÄ™ można „pokolorować” barwnikiem spożywczym i takÄ… udekorować babeczki również z wierzchu.