Pierwsze ciasto francuskich dzieci. Gateau  au jogurt mamy pieką na weekendowe pikniki i do popołudniowej czekolady. Przepis odkryłam  zdecydowanie za późno w poznanej książce „W Paryżu dzieci nie grymaszą”. Historia amerykańskiej mamy, która próbuje dowiedzieć się, jak to się dzieje, że nad Sekwaną nawet niemowlaki jedzą szparagi i brokuły. Przedszkolaki nie przynoszą na plac zabaw przekąsek. I generalnie są miłe oraz posłuszne:) Nie tylko w kwestii jedzenia.

francuskie ciasto jogurtowe

Pamela Druckerman podgląda francuskie rodziny, przepytuje psychologów i dietetyków. A ja odmierzam kubkami jogurtu składniki i szykuję ciasto z jagodami na drugie śniadanie mojej córeczce. To przepis do błyskawicznego zapamiętania i awaryjnego wykorzystania. Powstaje z niego puszyste, wilgotne i pochłaniane nie tylko przez dzieci ciasto:)

francuskie ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 2 kubeczki (po 150 ml) jogurtu naturalnego
  • 4 kubeczki po jogurcie mąki pszennej
  • niepełny kubeczek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1,5 kubeczka po jogurcie cukru
  • 2 jajka
  • 2 kubki po jogurcie owoców – użyłam jagód
  • cukier puder do oprószenia

Przygotować dwie miski.  Do jednej przesiać, mąkę i proszek oraz wsypać cukier. Wymieszać. Do drugiej wlać olej, oba jogurty, i jajka. Wymieszać energicznie tylko, by składniki się połączyły. Potem mokre składniki przelać do tych z suchymi składnikami, wymieszać. Okrągłą formę do ciasta ( użyłam 22 cm) wysmarować olejem. Do formy wlać ciasto. Na wierzchu wysypać owoce. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut. Po tym czasie wykałaczką sprawdzić, czy jest suche w środku.  Ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

francuskie ciasto jogurtowe

 

francuskie ciasto jogurtowe

 

francuskie ciasto jogurtowe

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Poe says:

    Cześć! :) Pisząc dwa kubeczki jogurtu w przepisie 150ml, masz na myśli 2x150ml, bo nie jestem do końca pewien (ale tak wydaje mi się logiczne ;))?