Lebioda przepis

Latem uwielbiam odkrywać nowe smaki, nowe rośliny. Cieszy mnie poznanie nowych jadalnych chwastów czy kwiatów.

W tym roku sytuacje mam wyjątkowo dobra w tym względzie, bowiem w ramach RWS (Rolnictwo Wspierane Społecznie to model współpracy pomiędzy odbiorcami końcowymi a rolnikami, gdzie rolnik sieje, uprawia, hoduje i dostarcza produkty specjalnie dla tej grupy) przez 20 tygodni dostaję paczki prosto z pola. Poza tradycyjnymi warzywami, w paczce zawsze są niespodzianki w postaci roślin, o których się nieco zapomniało. Tym razem poza gwiazdnicą, krwawnikiem, kocimiętką dostałam duży pęk lebiody. Lebiodę przyrządza się podobnie jak szpinak, w smaku podobna do szpinaku, dla mnie nawet lepsza.

Jajka sadzone na lebiodzie

Lebioda to nazwa pospolita komosy białej. Nasiona i młode liście są jadalne, starsze liście powinny być gotowane przed spożyciem, aby pozbyć się trujących składników. Lebioda ma dużo białka, węglowodanów, a także witaminy A i C.

Lebioda przepis

Składniki:

  • kilka Å‚odyg lebiody (poza sezonem możecie zastÄ…pić szpinakiem)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • Å‚yżeczka masÅ‚a
  • do dekoracji: liÅ›cie bluszczyka kurdybanka, liÅ›cie ruty, kwiaty szaÅ‚wii

Sposób przygotowania:

  1. Lebiodę dokładnie umyj i osusz. Najlepiej sparzyć ją wrzątkiem. Pokrój niedbale.
  2. Na patelni (użyłam nowej WOLL Szafir) rozpuść masło i przesmaż chwilę lebiodę, posól. W przeciwieństwie do szpinaku nadal pozostanie jędrna.
  3. Z lebiody uformuj trzy „koszyczki”, do każdego wbij po jajku. Smaż aż biaÅ‚ko siÄ™ zetnie, a żółtko pozostanie nadal pÅ‚ynne.
  4. Jajka sadzone na lebiodzie podawaj z liśćmi bluszczyka kurdybanka, ruty oraz kwiatów szałwii (rutę i szałwię mam na balkonie). Posyp świeżo mielonym pieprzem do smaku.

 

Jajka sadzone na lebiodzie

Jajka sadzone na lebiodzie

Jajka sadzone na lebiodzie  Jajka sadzone na lebiodzie


ÅšniadaniaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. oneofgroup says:

    Nigdy wczeÅ›niej nie sÅ‚yszaÅ‚am o tej roÅ›linie, masz super szczęście, że możesz dostawać „prosto z pola” te wszystkie dobroci :) Jaka jest w smaku?

    • Agata says:

      Lebioda w smaku jest podobna do szpinaku. Warto rozejrzeć się za nią na polach poza miastem, podczas weekendowego pikniku ;)