Pamiętam, jak we Francji wielokrotnie podawano mi koguta pieczonego w czerwonym winie (coq au vin). To klasyk francuskiej kuchni, znany każdej pani domu. Przepis na kurczaka w czerwonym winie można znaleźć w książkach Julii Child („Francuski szef kuchni”), Davida Lebovitza („Moja kuchnia w Paryżu”), a także u Rachel Khoo („Mała francuska kuchnia”). Podstawą jest kurczak, wino oraz warzywa. Julia Child dodaje jeszcze koniak, a także bekon (to również dodatek u Davida).
Coq au vin u mnie w wersji najprostszej i pysznej. Zamiast koguta – kurczak (z ekologicznej hodowli). Gdy zjadłam pierwszy kawałek, przypomniałam sobie smak koguta, podawanego na winobraniu wiele (15?) lat temu. Aromatyczny, miękki, soczysty, rozpływający się w ustach.
Składniki (na 4 – 6 osób):
- 1 kurczak
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina (np. bordeaux, cabernet sauvignon)
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90g)
- czerwony ocet winny – tyle samo, co przecieru pomidorowego (wlewam do słoiczka po przecierze)
- 2 łyżki świeżych ziół: estragon, rozmaryn, szałwia, tymianek, majeranek (ja dałam oregano)
- sól, pieprz
- opcjonalnie warzywa (marchewka, ziemniaki, cebula)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka podziel na 8 porcji. natrzyj go solą i pieprzem i odstaw na 30 minut.
- Przygotuj marynatę z czerwonego wina, przecieru pomidorowego, octu winnego i posiekanych świeżych ziół.
- Kurczaka dokładnie nasmaruj marynatą (możesz marynatę i kawałki kurczaka wrzucić do woreczka i kilkakrotnie potrząsnąć, aż cały kurczak pokryje się marynatą lub nasmaruj kurczaka pędzelkiem). Odstaw na noc do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz kurczaka (opcjonalnie razem z warzywami) z marynatą pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 20 minut. Możesz też upiec kurczaka w rękawie (przez 30 minut, a następnie rozciąć rękaw do pieczenia i piec jeszcze 20 minut).