Ośmiornica po galicyjsku

Pierwszy raz ośmiornice po galicyjsku zjadłam w Berlinie. Przygotował ją dla mnie znajomy Hiszpan, który pochodzi właśnie z Galicji i jest to danie typowe dla tego regionu. Miałam więc kameralne warsztaty kulinarne :) Ośmiornica po galicyjsku to bardzo proste danie. Wystarczy ośmiornica, ziemniaki, oliwa i słodka papryka. I jeden garnek :) Danie zdecydowanie mi posmakowało i już kilkakrotnie robiłam je w domu.

Ośmiornica po galicyjsku

Simon powiedział mi kilka ważnych rzeczy przy wyborze ośmiornicy.

Jak wybrać ośmiornicę?

  1. Po pierwsze ważne, aby wybierać ośmiornicę pochodzącą z Oceanu Atlantyckiego, gdyż wody są tam znacznie chłodniejsze niż w Morzu Śródziemnym, co pozytywnie wpływa na smak mięsa.
  2. Warto kupować mrożoną ośmiornicą. Dzięki temu kruszeją mięśnie i jest to już oczyszczona ośmiornica. W przypadku świeżej ośmiornicy (Simon sam je wyławia w Hiszpanii), trzeba ją porządnie stłuc o skałę (w warunkach domowych tłuczkiem)

W przypadku mrożonej ośmiornicy, po rozmrożeniu należy tylko usunąć malutki  odcinek pomiędzy workiem i ciałem z mackami, czyli aparat gębowy, który znajduje się w samym środku rozety. Wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie  kulka z czarnym podwójnym „zębem”, w wyglądzie przypomina to ptasi dziób. Trzeba tez odciąć końcówki macek. I już, czyli niewiele wyrzucamy.

Dlaczego warto jeść ośmiornicę?

Mięso ośmiornicy jest bardzo bogate w białko (15%) i ubogie w tłuszcz (1%). To jedno z nielicznych owoców morza, których człowiek nie potrafi jeszcze wyhodować. Oznacza to, że pochodzi z naturalnych źródeł, dzięki czemu ich mięso jest bardzo wartościowe. Ośmiornica jest tańsza od łososia, a o niebo zdrowsza, dlatego zachęcam Was do spróbowania :)

Ośmiornica po galicyjsku

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 mrożona ośmiornica, ok.1 kg
  • kilka (dałam 6) ziemniaków
  • oliwa
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Tradycyjnie ośmiornice gotuje się razem z ziemniakami. Ja wolę mieć jednak kontrolę nad jednym i drugim i gotować osobno (choć w tej samej wodzie), aby mieć pewność, że zarówno ziemniaki, jak i ośmiornica, będą miękkie.

  1. Ziemniaki obierz.
  2. Ośmiornicę rozmroź, umyj, osusz i wyjmij otwór gębowy (wyciśnij palcem przestrzeń pomiędzy mackami, wyjdzie czarna kulka przypominająca ptasi dziób) oraz odetnij końcówki macek (używam do tego nożyczek).
  3. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. I teraz bardzo ważne: zanurzaj stopniowo ośmiornicę, czyli trzymając za głowę zanurz we wrzątku do połowy macki, wyciągnij, zanurz ośmiornicę głębiej, wyciągnij i zanurz tak kilkakrotnie. Dzięki temu z ośmiornicy nie zejdzie skóra.
  4. Włóż ośmiornicę do wrzątku i gotuj około pół godziny. Ośmiornica jest miękka, gdy bez problemu można wbić w nią widelec. Wyciągnij ośmiornicę i odłóż na talerz.
  5. W wodzie po ośmiornicy ugotuj do miękkości ziemniaki.
  6. Włóż ośmiornicę i zagotuj chwilę, aby ośmiornica się ociepliła.
  7. Po wyjęciu pokrój ośmiornicę – ja robię to nożyczkami (podpatrzone u Simona ;)), ale możesz pokroić nożem.
  8. Ośmiornicę z ziemniakami podawaj na dużym talerzu (w Hiszpanii podaje się na okrągłej desce) mocno skropioną oliwą i posypaną słodką papryką.

Ośmiornica po galicyjsku

Ośmiornica po galicyjsku

 

 

 

 


Dania głównePrzepisyRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected