Po słodkich Walentynkach, czas na detoks. Wiosna zaraz, choć pogoda może na to nie wskazywać:) Nie dajcie się zwieść. Jeszcze będzie słońce i będą zwiewne sukienki! Za chwilę, niebawem, już w zasadzie. Na razie, skracając oczekiwanie,wiosnę inauguruję na talerzu. Zielenią i lekkością.

sałata rzymska

W tej skromnej saÅ‚atce zamiast rzymskiej saÅ‚aty można wykorzystać cykoriÄ™, też bÄ™dzie do sosu pasowaÅ‚a. On jest kluczowy, taki wymieszany niby od niechcenia, sÅ‚odko – sÅ‚ony, a w finale wyborny.

sałata rzymska

Składniki:

  • rzymska saÅ‚ata lub kilka maÅ‚ych cykorii
  • pestki z połówki granatu
  • garść orzechów wÅ‚oskich
  • 4 Å‚yżki oliwy
  • Å‚yżka startego parmezanu
  • sok i skórka z cytryny
  • Å‚yżka miodu – najlepiej gryczanego
  • zÄ…bek czosnku
  • sól, pieprz

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Sałatę umyć, osuszyć. Rozdzielone liście ułożyć na talerzu, posypać pestkami granatu. W kubku wymieszać oliwę z serem, wyciśniętym czosnkiem, płynnym ciepłym miodem, solą i pieprzem oraz sokiem i skórą z cytryny. Gotowym sosem polać sałatę. Udekorować posiekanymi orzechami.

sałata rzymska

 


PrzepisySałatki
Author: Sylwia

Get Connected