Po słodkich Walentynkach, czas na detoks. Wiosna zaraz, choć pogoda może na to nie wskazywać:) Nie dajcie się zwieść. Jeszcze będzie słońce i będą zwiewne sukienki! Za chwilę, niebawem, już w zasadzie. Na razie, skracając oczekiwanie,wiosnę inauguruję na talerzu. Zielenią i lekkością.

sałata rzymska

W tej skromnej sałatce zamiast rzymskiej sałaty można wykorzystać cykorię, też będzie do sosu pasowała. On jest kluczowy, taki wymieszany niby od niechcenia, słodko – słony, a w finale wyborny.

sałata rzymska

Składniki:

  • rzymska sałata lub kilka małych cykorii
  • pestki z połówki granatu
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka startego parmezanu
  • sok i skórka z cytryny
  • łyżka miodu – najlepiej gryczanego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Sałatę umyć, osuszyć. Rozdzielone liście ułożyć na talerzu, posypać pestkami granatu. W kubku wymieszać oliwę z serem, wyciśniętym czosnkiem, płynnym ciepłym miodem, solą i pieprzem oraz sokiem i skórą z cytryny. Gotowym sosem polać sałatę. Udekorować posiekanymi orzechami.

sałata rzymska

 


PrzepisySałatki
Author: Sylwia

Get Connected