Bread & butter pudding to danie popularne w Anglii, przygotowywane najczęściej z chleba tostowego. Śmiało jednak możecie go przygotować z brioszką, chałką lub innym drożdżowym ciastem. Wykorzystałam tę babką drożdżową. Pudding wyszedł bardzo sycący i smaczny. To dobry pomysł na wykorzystanie resztek, bowiem pieczywo w tym przypadku nie musi być świeże. Pudding jest prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- 6 niedużych kawałków pieczywa (np. 6 kawałków babki)
- masło
- 2 jajka
- 300ml mleka (lub 150ml mleka i 150 ml śmietany kremówki)
- 1 łyżka cukru (użyłam ksylitolu)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- opcjonalnie rodzynki namoczone w rumie, cynamon
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Każdą kawałek pieczywa posmaruj masłem.
- Naczynie do zapiekania również nasmaruj masłem.
- W naczyniu ułóż kawałki ciasta w ten sposób, aby lekko stały i brzegi miały na zewnątrz.
- Wymieszaj jajka z mlekiem (i ew. rodzynkami), wanilią i cukrem i zalej pieczywo. Pozostaw do nasiąknięcia na ok. 10 minut (akurat tyle, ie rozgrzewa się u mnie piekarnik ;).
- Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut (aż masa jajeczno-mleczna stężeje).
- Bread and butter pudding podawaj ciepły. Wierzch możesz oprószyć cynamonem i cukrem lub podać z konfiturą pomarańczową lub wiśniową.