Bread & butter pudding to danie popularne w Anglii, przygotowywane najczęściej z chleba tostowego. Śmiało jednak możecie go przygotować z brioszką, chałką lub innym drożdżowym ciastem. Wykorzystałam tę babką drożdżową. Pudding wyszedł bardzo sycący i smaczny. To dobry pomysł na wykorzystanie resztek, bowiem pieczywo w tym przypadku nie musi być świeże. Pudding jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Bread and butter pudding_MG_9319-kopia

Składniki:

  • 6 niedużych kawałków pieczywa (np. 6 kawałków babki)
  • masło
  • 2 jajka
  • 300ml mleka (lub 150ml mleka i 150 ml śmietany kremówki)
  • 1 łyżka cukru (użyłam ksylitolu)
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • opcjonalnie rodzynki namoczone w rumie, cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Każdą kawałek pieczywa posmaruj masłem.
  3. Naczynie do zapiekania również nasmaruj masłem.
  4. W naczyniu ułóż kawałki ciasta w ten sposób, aby lekko stały i brzegi miały na zewnątrz.
  5. Wymieszaj jajka z mlekiem (i ew. rodzynkami), wanilią i cukrem i zalej pieczywo. Pozostaw do nasiąknięcia na ok. 10 minut (akurat tyle, ie rozgrzewa się u mnie piekarnik ;).
  6. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut (aż masa jajeczno-mleczna stężeje).
  7. Bread and butter pudding podawaj ciepły. Wierzch możesz oprószyć cynamonem i cukrem lub podać z konfiturą pomarańczową lub wiśniową.

Bread and butter pudding_MG_9317-kopia

Bread and butter pudding_MG_9306-kopia

Zapisz


Śniadania
Author: Agata

Get Connected