ChrupiÄ…cy kurczak z piekarnika bez soli - Gotujmy zdrowo - mniej soli

PomysÅ‚ na ten przepis pojawiÅ‚ siÄ™ pod wpÅ‚ywem chwili, kiedy nie miaÅ‚am przygotowanego obiadu i potrzebowaÅ‚am coÅ› na szybko. Przygotowanie caÅ‚ego obiadu zajęło mi tylko pół godziny. MiÄ™so z uda kurczaka jest soczyste, a użyte przyprawy bardzo fajnie podkreÅ›lajÄ… danie. Poza tym maskujÄ… brak soli w daniu. Do tego orzeźwiajÄ…cy dip jogurtowy ze Å›wieżą kolendrÄ… i sokiem z limonki. Ten duet nadaje smak bez użycia soli, w ramach akcji Cisowianki – gotujmy zdrowo – mniej soli (tu wiÄ™cej o caÅ‚ej akcji). Soli spożywamy 2 razy wiÄ™cej, niż jest to zalecane (zalecane jest 1 pÅ‚aska Å‚yżeczka), bowiem ukryta jest niemalże wszÄ™dzie w gotowych produktach. Dlatego nie dosypujmy jej bezmyÅ›lnie do wszystkiego. DziÄ™ki ograniczeniu soli w diecie zmniejszycie ryzyko wystÄ…pienia obrzÄ™ków, nadciÅ›nienia, chorób nerek, osteoporozy czy udaru. Nie zapomnijcie pić niskosodowÄ… wodÄ™!

Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9374-kopia

Jeśli zostanie Wam trochę kurczaka, użyjcie go kolejnego dnia do przygotowania sałatki, kanapki lub tortilli.

Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9380-kopiaSkładniki (na 3 porcje):

  • 500g miÄ™sa z udek kurczaka (bez skóry i bez koÅ›ci)
  • 1 jajko
  • 5 Å‚yżek pÅ‚atków owsianych
  • 1 Å‚yżeczka wÄ™dzonej sÅ‚odkiej papryki
  • 1 Å‚yżeczka sÅ‚odkiej papryki
  • 1/2 Å‚yżeczki pieprzu cayenne (chyba, ze wolicie ostrzejsze smaki, to możecie dać wiÄ™cej)
  • 1 Å‚yżeczka kuminu
  • 1 Å‚yżeczka suszonego tymianku
  • 1 Å‚yżeczka suszonego oregano
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a klarowanego

dip:

  • 1 maÅ‚y jogurt naturalny
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 Å‚yżka posiekanej Å›wieżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Mięso umyj i osusz.
  3. 2 łyżki płatków owsianych zmiel, wymieszaj z pozostałymi trzema (niemielonymi) i przyprawami. Wymieszaj.
  4. Jajko roztrzep widelcem.
  5. Mięso obtocz w jajku, a następnie w panierce.
  6. Kurczaka ułóż do blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej z wierzchu rozpuszczonym klarowanym masłem.
  7. Piecz kurczaka łącznie 25 minut, po 15 minutach obróć na drugą stronę.
  8. Składniki na dip wymieszaj ze sobą.
  9. Chrupiącego kurczaka z piekarnika podawaj z zielonymi sałatami (u mnie roszponka z oliwą truflową) i dipem.

Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9364-kopia

Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9393-kopia


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soli
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

    • Agata says:

      Kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo smaczny, więc można go jeść w każdych okolicznościach :) Poza tym lepiej zapobiegać, niż leczyć, więc zgodnie z akcja proponujemy używać mniej soli :)