Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli - Gotujmy zdrowo - mniej soli

Pomysł na ten przepis pojawił się pod wpływem chwili, kiedy nie miałam przygotowanego obiadu i potrzebowałam coś na szybko. Przygotowanie całego obiadu zajęło mi tylko pół godziny. Mięso z uda kurczaka jest soczyste, a użyte przyprawy bardzo fajnie podkreślają danie. Poza tym maskują brak soli w daniu. Do tego orzeźwiający dip jogurtowy ze świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Ten duet nadaje smak bez użycia soli, w ramach akcji Cisowianki – gotujmy zdrowo – mniej soli (tu więcej o całej akcji). Soli spożywamy 2 razy więcej, niż jest to zalecane (zalecane jest 1 płaska łyżeczka), bowiem ukryta jest niemalże wszędzie w gotowych produktach. Dlatego nie dosypujmy jej bezmyślnie do wszystkiego. Dzięki ograniczeniu soli w diecie zmniejszycie ryzyko wystąpienia obrzęków, nadciśnienia, chorób nerek, osteoporozy czy udaru. Nie zapomnijcie pić niskosodową wodę!

Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9374-kopia

Jeśli zostanie Wam trochę kurczaka, użyjcie go kolejnego dnia do przygotowania sałatki, kanapki lub tortilli.

Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9380-kopiaSkładniki (na 3 porcje):

  • 500g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i bez kości)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chyba, ze wolicie ostrzejsze smaki, to możecie dać więcej)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła klarowanego

dip:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Mięso umyj i osusz.
  3. 2 łyżki płatków owsianych zmiel, wymieszaj z pozostałymi trzema (niemielonymi) i przyprawami. Wymieszaj.
  4. Jajko roztrzep widelcem.
  5. Mięso obtocz w jajku, a następnie w panierce.
  6. Kurczaka ułóż do blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej z wierzchu rozpuszczonym klarowanym masłem.
  7. Piecz kurczaka łącznie 25 minut, po 15 minutach obróć na drugą stronę.
  8. Składniki na dip wymieszaj ze sobą.
  9. Chrupiącego kurczaka z piekarnika podawaj z zielonymi sałatami (u mnie roszponka z oliwą truflową) i dipem.

Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9364-kopia

Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9393-kopia


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soli
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

    • Agata says:

      Kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo smaczny, więc można go jeść w każdych okolicznościach :) Poza tym lepiej zapobiegać, niż leczyć, więc zgodnie z akcja proponujemy używać mniej soli :)

Pozostaw odpowiedź Agata Anuluj pisanie odpowiedzi